latinica  ћирилица
26/08/2015 |  18:49 | Autor: RTRS

Trninić: Srpska neće odustati od svojih interesa (VIDEO)

Uoči sutrašnjeg centralnog događaja dvodnevne konferencije u Beču na kojem će biti predstavljeni vodeći infrastrukturni projekti za Zapadni Balkan, iz Republike Srpske ponovo je upozoreno na listu prioriteta BiH nisu uvršćeni oni koje je predložila Srpska.
Neđo Trninić - Foto: RTRS
Neđo TrninićFoto: RTRS

Listu prioritetnih infrastrukturnih projekata izradio je Savjet ministara BiH, tj. Nacionalni investicioni komitet koji je pod patronatom Evropske komisije formirao Savjet ministara. U to tijelo, sastavljeno uglavnom od bh. ministara, formalno na papiru, uvršteni su i entitetski premijeri.

Međutim, lista infrastrukturnih prioriteta sačinjena je bez poštovanja zahtjeva Republike Srpske. Na listi nema rekonstrukcije Aerodroma Banjaluka ili putnog pravca od granice sa Hrvatskom preko Banjaluke i Doboja do Zvornika. Zato su tu aerodrom Sarajevo i nekoliko dionica autoputa kroz F BiH.

S proljeća ove godine, kroz medije je kratko projurila i brzo iščezla informacija da je Savjet ministara formirao Nacionalni investicioni komitet. Bez medijske pompe održane su, navodno, dvije sjednice. Na poslednjoj, krajem prošlog mjeseca, usaglašeni su prioritetni projekti koje će delegacija BiH predstaviti sutra u Beču.

Među njima most na Savi u Gradišci i putni pravac od Hrvatske granice - preko Gradiške i Banjaluke do Lašve, koji su i prije Komiteta, uvršćeni u Osnovnu transportnu mrežu Evropske unije, i to zahvaljujući insistiranju Ministarstva saobraćaja i veza Srpske, kaže ministar Neđo Trninić. Komitet, koji predvodi predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, međutim, ignorisao je ostale infrastrukturne prioritete Srpske, tvrdi Trninić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i član Komiteta Mirko Šarović na primjedbe iz Srpske kojih je i ranije bilo, se ne obazire. Uoči puta u Beč kratko je poručio, legitimno putuje na samit na kojem će zastupati interese Srpske. Ne obazire se ni Denis Zvizdić dok, uoči puta iščitava podugačku listu projekata koju je Komitet već pripremio za narednu deceniju i po.

Od Јadransko-jonskog autoputa i gasovoda, te puta Odžak - Doboj Јug, Tarčin - Konjic i Mostar- Počitelj, preko obnove željeznice na relaciji Sarajevo – Podlugovi, pa do sarajevskog aerodroma, Zvizdićev je spisak prioriteta. Na listi Srpske neki drugi putni pravci, Aerodorm Banjaluka, učešće u Savskoj komisiji....

Trninić je naglasio da Srpska neće odustati od svojih prijedloga, te da će u kontaktima sa predstavnicima Evropske unije i dalje insistirati na tim projektima.

Raskol na relaciji Banjaluka – Sarajevo, na štetu je Republike Srpske. Trninić to potkrijepljuje milionima evra i poziva  ministre iz Republike Srpske u Savjetu ministara da zajednički zastupaju interese Srpske.