latinica  ћирилица
26/08/2015 |  19:27 | Autor: RTS

Đoković postao Unicefov globalni ambasador dobre volje

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković od danas je Unicefov globalni ambasador dobre volje.
Novak Đoković - Foto: B92
Novak ĐokovićFoto: B92

"Novak Đoković je istinski šampion za svu djecu svijeta. Pokazao je da snažan glas i snažno djelovanje mogu da unaprijede položaj djece, posebno one najmlađe", rekla je zamjenica izvršnog direktora Unicefa Јoka Brant, na ceremoniji imenovanja, navodi se u saopštenju Đokovićevog pi-ar tima.

Prvi reket svijeta je, dok je bio nacionalni ambasador Unicefa u Srbiji, kao i kroz rad svoje fondacije, ukazivao na zapostavljenu djecu i njihove zajednice.

"Novak se 2011. godine prvi put pridružio timu Unicefa, kada je postao nacionalni ambasador u Srbiji. Od tada pruža nesebičnu podršku za unapređenje života djece, posebno one najmarginalizovanije, i posebno se fokusira na značaj obrazovanja i razvoja u ranom djetinjstvu kako bi se djeci omogućio najbolji početak života. Prepoznajući njegovu iskrenu posvećenosti pravima djeteta, Unicef ga je pozvao da postane globalni ambasador dobre volje", stoji u saopštenju.

Đoković je već napravio pozitivan pomak u životima mnoge djece, ne samo kao moćan uzor, već i kao veliki zagovarač njihovih prava. U ulozi nacionalnog ambasadora Unicefa, posjećivao je predškolske ustanove u Srbiji da bi se uvjerio koliko je učenje u ranoj dobi značajno. Njegova podrška, kao i podrška Fondacije "Novak Đoković", pomogli su da se uspostave fleksibilniji, kvalitetniji i inkluzivni predškolski obrazovni program za neku od najugroženije djece u Srbiji.

"Čast mi je što sam postao ambasador dobre volje za Unicef, i što ću nastaviti da branim i podržavam prava djeteta i moći da pomognem da se svakoj djevojčici i svakom dječaku omogući nega i optimalan razvoj u ranom djetinjstvu", rekao je srpski sportista.

Đoković je naveo i da su rane godine života od ključnog značaja.

"Kada su u najranijoj dobi dobro njegovana i kada se o njima dobro brine, djeca imaju veće šanse da prežive, zdravo odrastaju i manje se razboljevaju, da razvijaju svoje misaone, jezičke, emocionalne i socijalne vještine, i postanu produktivni i uspješni građani u društvu. Odlučan sam da pomognem Unicefu u pružanju kvalitetne brige za rani razvoj djece, posebno one najugroženije, kako bi izgradili svjetliju budućnost za sebe, svoje porodice i zajednice", dodao je Đoković.

Novak je podržavao unapređenje kvalitetnog predškolskog programa u Srbiji. Njegova fondacija je finansirala Unicefov inovativni program za usluge porodičnog saradnika, koji ima za cilj povezivanje porodica. Program je kao veoma uspješan sada integrisan u sistem dečje zaštite u Srbiji. Tokom poplava koje su zadesile Balkan 2014. godine, Novak je dao donaciju Unicefu za pružanje pomoći u vanrednoj situaciji. Zajedno sa kompanijom UNIKLO, jednim od njegovih glavnih sponzora, pomogao je da se inicijativa "Škole u Aziji" podrži u Bangladešu, Kini i Filipinima, i istovremeno da se realizuju projekti socijalne inkluzije i smanjenja siromaštva u Srbiji.

"Odlučan sam da pomognem Unicefu u pružanju kvalitetne brige za rani razvoj djece, posebno one najugroženije, kako bi izgradili svjetliju budućnost za sebe, svoje porodice i zajednice", dodao je.

Novak je danas potpisao i Memorandum o razumjevanju između Svjetske banke i Fondacije "Novak Đoković", utvrđujući na koji način ove dvije institucije mogu da postanu bliži partneri u promovisanju razvoja djece u ranom uzrastu. Unicef i Fondacija su uspostavili blisku saradnju na polju pružanja usluga u ranom djetinjstvu za svaku porodicu sa djecom u Srbiji, tako da će dodatna sredstva Banke omogućiti da se lakše dosegnu najugroženija djeca širom svijeta.

Novak Đoković se pridružio timu prethodnih i sadašnjih Unicefovih ambasadora dobre volje, među kojima su i Deni Kej, Odri Hepbern, Dejvid Bekam, Hari Belafonte, Orlando Blum, Kejti Peri, Rodžer Mur, Šakira, Maksim Vengerov, Serena Vilijams, i drugi.