latinica  ћирилица
26/08/2015 |  19:51 | Autor: RTRS

Beč: Problemi se mogu rješavati mirnim putem (VIDEO)

U Beču je počela dvodnevna konferencija o Zapadnom Balkanu koja je okupila premijere i ministre spoljnih poslova i ekonomije BiH, Srbije, Albanije, Crne Gore, Makedonije i samoproglašenog Kosova.

Dvodnevni samit je dio Berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel, da bi se podstakao proces približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Prvi dan samita obilježilo je potpisivanje sporazuma o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Zaključci dvodnevne konferencije očekuju se sutra. 

Sporazum o granici između BiH i Crne Gore prvi je sporazum o razgraničenju potpisan između nekadašnjih republika bivše Јugoslavije. Ovo potpisivanje posebna je poruka za BiH, s obzirom na pogranične probleme koje imamo sa susjednim državama, izjavio je, nakon potpisivanja sporazuma, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

- Šaljemo jednu posebnu poruku, kako je već kaznao, da sami rješavamo probleme naših granica i to je najbolji primjer uoči sutrašnje konferencije kako se problemi Zapadnog Balkana mogu rješavati, uz pomoć EU i naših prijatelja iz Austrije - rekao je Čović.

Sporazum je po svom sadržaju bio veoma komplikovan, osjetljiv i rizičan, ali smo mi, bez međunarodnog posredovanja, dobrom voljom, dogovorili sporazum koji poštuje integritet i suverenitet dvije države, kaže crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

- Takođe, afirmiše i potrebu da nastavimo saradnju naše dvije države u svim oblastima, koja je istinski primjer dobre saradnje država u regionu - kaže Vujanović.

Domaćin potpisivanja, austrijski predsjednik Hajnc Fišer, sporazum je nazvao simbolom spremnosti da se problemi u regionu rješavaju mirnim putem.


 
–  Bilo bi dobro ako bi ovaj sporazum mogao da stupi na snagu što je prije moguće i ako je ovaj problem riješen i ostali problemi mogu biti rješeni mirnim sredstvima -rekao je Fišer.

OTokom priprema Samita, posebna pažnja posvećena je prekograničnim infrastrukturnim projektima. Međutim, čini se da će problem migranata dominirati.

Sebastijan Kurc, austrijski ministar inostranih poslova, rekao je da je to problem i za Austriju, jer ove godine očekuje 70.000 izbjeglica, što je veoma mnogo. "Zbog toga je potrebno hitno zajedničko evropsko djelovanje", istakao je Kurc.

I premijer Srbije Aleksandar Vučić očekuje da će na konferenciji u Beču biti postignut napredak o pitanju izbjeglica, ističući ulogu Njemačke u rješavanju tog problema.

- Kancelarka Angela Merkel igra jednu odlučujuću ulogu, najvažniji je evropski lider i na nju se odnose naše nade - rekao je Vučić.

Branko Radun, politički analitičar iz Beograda, mišljenja je da Njemačka pokušava da, kao neka vrsta mentora ovog skupa,  dođe do neke vrste zajedničke politike kojom bi se unijelo više kontrole u procese "haotičnih migracija".

Zaključci dvodnevne konferencije očekuju se sutra, a prema protokolu, saopštiće ih austrijski kancelar Verner Fajman, zajedno sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini i srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem. Konferencija u Beču biće završena proslavom deset godina Energetske zajednice i najavom narednog samita koji će biti održan u Parizu, kada će se vidjeti šta je od dogovorenog u Beču i realizovano.