latinica  ћирилица
26/08/2015 |  21:12 | Autor: RTRS

Doboj- U očekivanju da gradonačelnik ispuni obavezu (VIDEO)

Јoš se čeka da skupštinska većina u Doboju, predvođena SDS-om, poništi odluku o pristupanju ovog grada Zajednici opština turskog svijeta.

Tim prije, jer je novac koji se očekivao od ove zajednice u Doboj doznačila Vlada Republike Srpske i time ispoštovala raniji dogovor postignut s dobojskim čelnicima.

Da li će i dobojski gradonačelnik i njegova skupštinska većina ispoštovati svoje obaveze?

Sa šest miliona iz Fonda solidarnosti RS za dobojske privrednike, Vlada je ispunila obećanje predsjednika Srpske dato privrednicima. Obećao je tada i gradonačelnik da će ako novac stigne u Doboj poništiti odluku o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta koja je na noge podigla dobojsku javnost. Ko drži riječ - uskoro će biti poznato.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je lokalna zajednica u Doboju ta koja je na potezu, jer je Vlada Republike Srpske, odnosno Fond solidarnosti, izvršio svoju obavezu prema opštini Doboj.



Grad Doboj tražio je 6 miliona KM ili saglasnost na kredit od 3 miliona maraka. Dobili su i jedno i drugo, ali u dopisu upućenom Radio-televiziji Republike Srpske iz kabineta gradonačelnika saopštavaju da njihovi zahtjevi nisu ispunjeni.
Iz gradske uprave danas nije bilo sagovornika na ovu temu. Rečeno nam je da je gradonačelnik odsutan i uputili su nas na odluku gradske skupštine koju su nam ranije dostavili.

A u odluci nabrajaju projekte i milione koje su namjeravali da realizuju od donacija iz Zajednice opština turskog svijeta. Po milion za gradnju mosta preko rijeke Spreče, za gradnju kružnog toka, gradnju kolektora i izmještanje vrelovoda, te dva miliona za pomoć privrednicima. Sve to govori da gradonačelnik i nije namjeravao da poništi odluku, kaže opozicija.

- Podsjetimo da je rekao, dajte mi pet miliona ja ću istupiti iz ZOTS, to nije učinio. Mogu biti dva razloga, prvi je zato što sa tih šest miliona nije on raspolagao, pa ih nije mogao dati podobnim privrednicima, već su svi ljudi dobili novac i drugi razlog - gradonačelnik je sebi pronašao izvor finansiranja za naredne izbore koji slijede, a to je Turska - kaže Sanja Vulić, predsjednica Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Doboj.

Sve oči u Doboju uperene su u predstojeću sjednicu gradske skupštine. Јoš nije poznato da li će se na dnevnom redu naći i odluka čije je poništavanje gradonačelnik obećao.