latinica  ћирилица
27/08/2015 |  08:47 | Autor: TANЈUG

Do 2020. milijarda evra za saobraćajne mreže na Z. Balkanu

Evropska komisija je spremna da obezbedi iznos od jedne milijarde evra do 2020. godine za finansiranje regionalne saobraćajne mreže sa koridorima u zemljama zapadnog Balkana, poručili su šefovi njemačke i austrijske diplomatije, Frank-Valter Štajnmajer i Sebastijan Kurc.

Oni su, u zajedničkom autorskom tekstu za list "Danas", istakli da će to omogućiti zemljama zapadnog Balkana da budu bolje povezane, kako međusobno, tako i sa Evropskom unijom.

Dvojica diplomata u autorskom tekstu povodom Samita o zapadnom Balkanu koji se održava u Beču, ocjenjuju da je, uprkos suštinskom napretku, stabilnost u ovom regionu još uvijek na krhkim nogama i umnogome zavisi od Evropske unije.

"Perspektiva pristupanja Evropskoj uniji je zasad jedini i najznačajniji podstrek za implementaciju strogih, ali preko potrebnih reformi, kao i za nastavljanje napora usmjerenih ka pomirenju u regionu", dodaju Štajnmajer i Kurc.

Oni podsjećaju da je Evropska unija uspjela da dovede Srbiju i Kosovo za pregovarački sto, čime je, kako ocjenjuju, postignut značajan napredak na putu ka suštinskoj normalizaciji njihovih odnosa.

"Imajući u vidu da još mnogo toga treba da bude riješeno, želimo da ohrabrimo rukovodstva Srbije i Kosova da ne posustanu u svojim naporima", kažu dvojica visokih diplomata.

Oni dodaju da će na konferenciji u Beču posebno biti istaknuta činjenica da je put preko zapadnog Balkana postao prioritetna ruta sve većeg broja izbjeglica koje traže utočište u Evropi.

"Raspravljaćemo u Beču kako Evropska unija kao i države članice Evropske unije pojedinačno mogu da pruže podršku zemljama zapadnog Balkana u njihovim nastojanjima da poboljšaju upravljanje granicama kao i sistem azila", napominju Štajnmajer i Kurc.

"Dana 27. avgusta ćemo obnoviti svoju čvrstu privrženost evropskoj perspektivi svih zemalja Zapadnog Balkana i istaknuti svoju suštinsku podršku ovom regionu", kažu šefovi diplomatija Nemačke i Austrije, govoreći o samitu u Beču.

Prema njihovim riječima, vrata EU moraju da ostanu otvorena za region zapadnog Balkana kako bi se osiguralo da Evropska unija ostane najuspješniji projekat očuvanja mira u cijelom svijetu.

"Bez zapadnog Balkana Evropska unija nije kompletna. Uvjereni smo da će Bečki samit kao i nastavak Berlinskog procesa doprinijeti postizanju neizmjenjenog cilja svih zemalja zapadnog Balkana. Austrija i Njemačka će punom snagom podržavati sve napore usmjerene ka tome", zaključuju dvojica šefova diplomatija u autorskom tekstu za beogradski dnevnik.