latinica  ћирилица
27/08/2015 |  10:25 | Autor: TANЈUG

Raste broj napada na azilante u Njemačkoj

Broj napada na izbjeglice u Njemačkoj raste i u samo jednoj nedjelji u avgustu izbio je požar u šest azilantskih domova, piše njemački magazin "Fokus" i dodaje da mnogi napadači nisu povezani sa ekstremno-desničarskim miljeom.
Sukobi policije i neonacista u Hajdenau - Foto: Getty Images
Sukobi policije i neonacista u HajdenauFoto: Getty Images

Ono što se o počiniocima napada zna je da oni često, drugačije od očekivanog, nemaju vezu sa političkom desnicom i neonacizmom.

"Fokus" prenosi saznanja "Špigla" da je od 148 počinilaca, protiv kojih se vode istrage zbog napada na azilante, samo 41 već imao slične delikte, dok većina njih nije.

U ovoj godini u prosjeku je skoro svakodnevno bilo napada na azilante i domove gdje su smješteni.

Prema statistici, u prvoj polovini ove godine bilo je 202 napada na azilante, od kojih je 173 imalo ekstremno-desničarsku pozadinu, što je skoro kao i u cijeloj 2014. godine.

Ukazujući da za 2015. godinu još nema tačnih podataka o podmetnutim požarima, ovaj magazin podsjeća da je samo u jednoj sedmici u avgustu bilo šest požara.

Požari su izbili azilantskim domovima u Deblenu (Saksonija), Nauenu (Brandenburg), Vajsahu (Baden-Virtemberg), Nojštatu (Bavarska) i u Berlinu, a policija provjerava da li je motiv mržnja prema strancima.

Prema podacima Fondacije "Amadeo Antonio" prošle godine je najviše napada na izbjeglice registrovano u Sjevernoj-Rajni Vestfaliji i Saksoniji, ali se sada slika promijenila, pa je tako, prema informacijama "Špigla", broj napada u Berlinu smanjen, a u Rajnland-Pfalcu, Šlezvig-Holštajnu, Donjoj-Saksoniji i Saksoniji porastao.