latinica  ћирилица
27/08/2015 |  10:28 | Autor: SRNA

Vang: Zaboraviti "fantaziju" o visokom ekonomskom rastu u Kini

Najbogatiji čovjek u Kini Vang Đijanlin izjavio je da vlasti treba da zaborave svaku "fantaziju" o održavanju visokog ekonomskog rasta.
Berza (Foto: CNBC) -
Berza (Foto: CNBC)

Milijarder Vang ovo je izjavio nakon što je njegova kompanija "Dalijan Vanda" kupila firmu VTC za 650 miliona dolara.

On je rekao da je ključno to da li će ekonomski rast biti "održiv i siguran".

"Kineskoj ekonomiji potrebna je transformacija iz oslanjanja na investicije i izvoz u potrošnju. To je bolan proces. Ukoliko se transformacija ne desi sada, biće još bolnija u budućnosti", rekao je Vang.

On je naglasio da Kina "treba da odustane od fantazije o održavanju visoke stope privrednog rasta od sedam ili osam odsto i prihvati šest, sedam ili, čak, pet odsto".

Bojazan od usporenja rasta kineske privrede i negativnih posljedica po globalnu ekonomiju potresla je svjetska finansijska tržišta.

Očekuje se da će stopa kineskog privrednog rasta ove godine biti oko sedam odsto, što je najmanje u posljednje dvije decenije. Mnogi analitičari očekuju još nižu stopu.

Akcije na kineskim berzama danas su snažno ojačale poslije petodnevnog slabljenja, a stabilizovanje Vol strita i evropskih berzi umirlo je turbulencije na globanlim finansijskim tržištima.

Panevropski indeks FTSEurofist 300, koji je juče oslabio za 1,9 odsto, jutros je ojačao za 2,4 odsto, kao i indeks Euro STOKS 50.