latinica  ћирилица
27/08/2015 |  10:35 | Autor: RTRS

Evropa dobija fudbalera godine: Mesi, Ronaldo ili Suarez

Evropa će danas dobiti najboljeg fudbalera za prošlu godinu.

U konkurenciji je su Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi i Luis Suarez.

Najboljeg će izabrati žiri koji čine novinari iz 54 zemlje članice UEFA, a ceremonija proglašenja igrača koji je obilježio godinu za nama uslijediće prije žrijeba za grupnu fazu Lige šamiona.

Ronaldo je prošlogodišnji osvajač prestižnog priznanja "UEFA Best player in Europe", Lionel Mesi je prvi osvajač priznanja koji se od 2011. godine dodjeljuje na inicijativu Mišela Platinija, dok je Luus Suarez prvi put u najužem izboru za ovo laskavo priznanje.

Mesijeva sezona za pamćenje

Iza Argentinca je jedna od najboljih sezona u karijeri. Bio je glavni igrač u timu Luisa Enrike sa kojim je osvojio Ligu šampiona, Primeru i Kup Kralja. U sezoni iza nas postao je strijelac Lige šamoiona sa 78 golova, a sa 251 golom postao je i najbolji strijelac Barselone svih vremena. Mesi je sa šest uspješnih proigravanja bio i prvi asistent elitnog klupskog takmičenja i tako ponio epitet najkorisnijeg fudbalera Lige šampiona u prošloj sezoni.

Najbolji fudbaler svijeta sa dva trofeja

Ronaldo se ne može pohvaliti sa trofejima u prošloj sezoni kao Mesi. U godini za nama sa Portugalac je sa "Kraljevskim klubom" osvojio Super kup Evrope i Svjetsko klupsko prvenstvo. Međutim, Ronaldo je sa 48 postignutih golova prvi strijelac Primere u sezoni 2014/15, a po broju golova u dresu Madriđana predstigao je na drugom mjestu legendu kluba Alfreda di Stefana, te sada ima samo 10 manje pogodaka od Raula (323 gola).

Suarez - neizostavna karika ubojitog trija Barselone

Lusi Suarez je u sezoni iza nas činio dio ubojitog trija Katalonaca sa Nejamrom i Mesijem, koji je postigao čak 122 gola u svim takmičenjima. Urugvajac je postigao drugi gol u finalu Lige šampiona protiv Јuventusa, u kojem je klub sa "Nou Kampa" slavio sa 3:1.