latinica  ћирилица
27/08/2015 |  10:54 | Autor: SRNA

Đurković: Svaka suverena zemlja mora da kontroliše priliv migranata

Naučni saradnik Instituta za evropske studije Miša Đurković ocijenio je da je nastojanje zemalja u regionu, sa izuzetkom Srbije, da što je moguće više kontrolišu i suzbiju pritisak talasa migranata najlogičnija stvar na svijetu i najosnovnije suvereno pravo svake države koja želi da takva ostane.


"Sve ovo što se dešava u vezi sa tretmanom imigranata ponovo je pokazalo da Srbija nije normalna država već prostor i da se, što je još gore, time ponosi. Imali smo, na primer, slučaj da njegova ekselencija /šef Delegacije EU u Srbiji/ Majkl Devenport, čija domovina Engleska brutalno srečava prodor nove imigracije kod Kalea, kaže da je fasciniran kako Srbija lepo tretira imigrante", kaže Đurković za današnju "Politiku".

On upozorava da je vidljivo da sve okolne države poput Grčke, Bugarske i Mađarske, koje su i članice EU, nastoje da što više iskontrolišu i, za početak, suzbiju pritisak talasa imigranata zato što je to logično.

"Zašto? Pa zato što je to najlogičnija moguća stvar na svetu. Svuda, osim u Srbiji. Kontrola teritorije i samostalna odluka o tome koga pustiti na svoju teritoriju je najosnovnije suvereno pravo svake države koja želi to da ostane", poručio je Đurković.

On je dodao da je to pravo iznad svih međunarodnih konvencija o regulisanju prava na azil i da je ono integrisano u osnivačke ugovore EU i ne može da zaokruži zajedničku politiku azila.

"Azilanti nominalno imaju određena prava, ali svaka država ima preče pravo da reguliše broj lica koje može i sme da prihvati na svoju teritoriju. Inače se, poput nas, susreće sa brojnim zdravstvenim, bezbednosnim, materijalnim i ostalim izazovima. Zbog toga je najpre Bugarska podigla zid prema Turskoj, a sada šalje vojsku na granicu prema Makedoniji. Zbog toga je Mađarska podigla zid prema nama", jasan je Đurković.

Reagujući na izjavu povjerenika za ravnopravnost Brankice Јanković da bi imigrante trebalo naseliti u nenaseljene dijelove Srbije, Đurković je naveo da je upravo Јankovićeva eksponat "naopake ideologije" koja u naseljavanju neevropljana vidi lijep način da se obračuna sa evropskim nacionalizmom "odbijajući da vidi kako od Evrope prave bojno polje za buduće građanske ratove".