latinica  ћирилица
27/08/2015 |  11:05 | Autor: SRNA

Gašić: Najvažnije - registrovati sve koji uđu u zemlju

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić rekao je danas da je najvažnije da svi migranti koji uđu na teritoriju Srbije budu registrovani.
Migranti u Srbiji (foto: Tanjug - Tanja Valič) -
Migranti u Srbiji (foto: Tanjug - Tanja Valič)

"Najbitnije je da se svaki migrant koji ulazi u Srbiju prvo registruje, da se uzmu otisci prstiju, da dobije papire, a njihovo pravo je da u roku od 48 časova napuste Srbiju ili zatraže azil", naveo je Gašić.

On je naveo da nije utvrđeno da je bilo ko od migranata unio u Srbiju nešto što bi sutradan moglo da bude dio neke terorističke akcije.

Gašić je istakao da se Srbija prema migrantima ponaša u skladu sa Ženevskom konvencijom, što je uslovilo da na teritoriji zemlje do sada nije bilo nikakvih incidenata, prenose beogradski mediji.

On je dodao da je novi Prihvatni centar u Miratovačkom polju najudaljenija tačka gdje država Srbija želi da, pregledom svih prtljaga, ustanovi da li migranti nešto nelegalno unose u Srbiju.

Govoreći o učešću gardista Vojske Srbije na Vojnoj paradi u Pekingu iduće sedmice, Gašić je naveo da je to parada povodom obeležavanja 70 godina od pobjede nad fašizmom i da nema razloga da bude kritika sa bilo koje strane.

Gašić je rekao da se time pokazuje i povjerenje koje se ima u srpsku vojsku, te naglasio da je Vojska Srbije jedan od značajnih nosilaca diplomatskih aktivnosti Srbije, dok je Kina jedan od strateška četiri stuba spoljne politike Srbije.