latinica  ћирилица
27/08/2015 |  11:07 | Autor: RTRS

Ministarstvo očekuje da će EK odluku o odgodi izvoza mlijeka što prije povući

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je iznenađeno obavještenjem Evropske Komisije o odgodi Odluke o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u zemlje Evropske Unije, saopšteno je iz Ministarstva.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Ministarstvo smatra da nema osnova za prigovor bilo koje zemlje članice EU, te u tom smislu očekuje da će Evropska Komisija navedenu odluku povući u što skorije vrijeme.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je preduzelo sve neophodne aktivnosti i mjere na provođenju postupka odobravanja farmi i objekata za izvoz mlijeka. Trenutno se u procesu odobravanja u Republici Srpskoj nalazi preko 60 farmi koji ispunjavaju uslove za odobravanje, dok je njih 15 već odobreno i ove farme ujedno predstavljaju najveće isporučioce mlijeka u Republici Srpskoj.

Najveći prerađivač mlijeka u Republici Srpskoj, kompanija „Mlijekoprodukt“ je bila spremna da u ponedjeljak izveze prve količine mlijeka i mliječnih proizvoda, što bi predstavljalo veliko rasterećene, jer ova kompanija ima mjesečne zalihe od 5,5 miliona litara mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske očekuje da će nadležne institucije na nivou BiH preduzeti sve neophodne mjere kako bi se navedeni problemi prevazišli i BiH ponovo dobila zeleno svjetlo za izvoz.

Vlada Republike Srpske je takođe upoznata sa odlukom Evropske komisije i podržaće sve mjere koje će doprinijeti ispunjavanju uslova za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU, navedeno je u saopštenju.