latinica  ћирилица
27/08/2015 |  11:31 | Autor: SRNA

Predstavnički dom o Reformskoj agendi

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić istakla je da najveći dio obaveza iz Reformske agende treba da izvrše entiteti, a potom kantoni, dok je samo dio obaveza na Savjetu ministara i to u dijelu koji se odnosi na carine i ono što je isključiva nadležnost BiH.
Predstavnički dom BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom BiHFoto: RTRS

"Pitanje je do kada je moguće donijeti akcioni plan", konstatovala je Majkićeva i predložila da se zatraži od vlada entiteta, kantona i Savjeta ministara BiH da obavijeste PS BiH do kada će biti urađeni akcioni planovi.

Poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović ocijenio je da Reformska agenda ima ambiciozan naziv, ali ni približno ambiciozan sadržaj.

"Da sam predlagač, ovaj dokument bih nazvao prijedlog za izradu Reformske agende", rekao je Bećirović.

Kritike na ime agende izrekao je i Predrag Kožul iz HDZ-a BiH, koji smatra da u ovom dokumentu nedostaje pitanje uravnoteženog razvoja na prostoru cijele BiH, ali i pravedne raspodjele javnih prihoda, čega nema u Federaciji BiH.

Šefik DŽaferović iz SDA smatra da Savjet ministara treba pohvaliti za usvajanje Reformske agende i podržati da što prije počne realizaciju agende i zadataka za dobijanje kandidatskog statusa.

DŽaferoviću je replicirala Majkićeva koja je istakla da su vlade entiteta podnijele veliki dio tereta da bi agenda bila usaglašena i da je na njima 70 odsto obaveza iz agende.

Poslanik SNSD Dušanka Majkić rekla je da hitno treba mijenjati Zakon o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH kako bi to tijelo dobilo sve potrebne mehanizme da obavlja posao. Tokom rasprave o radu Komisije za izbor i praćenje rada Agencije, ona je istakla da je bilo nekoliko pokušaja izmjena zakona, ali da se ovaj zakonski akt nalazi pod direktnom prismotrom predstavnika Evropske komisije koji nisu bili spremni da to pitanje bude otvoreno, iako su za to postojali svi razlozi.

Prema njenom mišljenju, nadležnosti Komisije i Agencije su nedorečene. "Tek sada Agencija preuzima funkcije koje su joj date i uočen je značajan napredak u njenom radu", rekla je ona. Majkićeva, koja je u izvještajnom periodu bila predsjedavajuća Komisije, kaže da je to tijelo stalno radilo na ivici kvoruma - zbog bolesti jednog člana i zato što su dvojici istekli mandati.

Tokom rasprave o Izvještaju o radu Agencije za prošlu godinu, poslanik SNSD-a Lazar Prodanović rekao je da je Agencija do sada uradila ono što joj zakon dozvoljava, ali da bi trebalo da radi više i da bi za to trebalo da bude obezbijeđena i kadrovski i materijalno. Ističući da je u BiH dramatično stanje kad je riječ o korupciji, Prodanović je rekao da je potrebno otkloniti sve uzroke korupcije, posebno izmijeniti pojedine zakone. On smatra da je potrebno obezbijediti veći stepen zaštite licima koja prijavljuju korupciju.

Momčilo Novaković iz NDP-a rekao je da su indikativni rezultati rada Agencije, navodeći da je svake godine uočljiv rast korupcije na svim nivoima.

Damir Arnaut iz SBB-a ukazao je na podatak iz izvještaja da je Agencija primila u toku godine samo 75 prijava o korupciji. 

Poslanik SBB-a Fehim Škaljić postavio je pitanje uloge parlamenta u provođenju agende i istakao da nema evropskog puta bez snažne uloge parlamenta.

Škaljić je zatražio da Savjet ministara Parlamentarnoj skupštini redovno dostavlja izvještaj o provođenju agende, a ne informaciju, jer izvještaj omogućava da se zna šta je urađeno i ko za šta treba da odgovara.

Hanka Vajzović iz DF-a nije optimista da će realizacija agende teći glatko. "Dosta je toga izostalo u agendi i dosta toga je trebalo ranije uraditi", rekla je Vajzovićeva i ocijenila da je potrebno napraviti velike rezove da bi se krenulo naprijed na evropskom putu.

Poslanik SDP-a BiH Mirsad Mešić predložio je da se Savjet ministara BiH zaduži da u roku od 30 dana sačini akcioni plan o evropskom putu BiH i da svakih 30 dana obavještava Predstavnički dom o stepenu ostvarivanja Reformske agende.

Konstatujući da je Reformska agenda okvir za političko djelovanje BiH na evropskom putu, poslanik SDA Senad Šepić zatražio je da Predstavnički dom obaveže Savjet ministara da do naredne sjednice ovog doma, a najdalje za mjesec dana, utvrdi i dostavi jasan akcioni plan sa precizno određenim rokovima i odgovornim institucijama za provođenje obaveza iz agende.

On je pokrenuo i inicijativu da Kolegijum Predstavničkog doma svaka dva mjeseca na dnevni red sjednica ovog doma uvrsti izvještaj o provođenju agende.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković protiv je toga da se Savjet ministara obavezuje da donese akcioni plan za provođenje Reformske agende.

"Obavezati Savjet ministara da donese akcioni plan nije realno jer je agenda usaglašavana između različitih nivoa vlasti. Nije moguće da Savjet ministara bez ovih nivoa donosi akcioni plan, posebno ne u roku od 30 dana", istakao je Novaković.

"Smatram da je Savjetu ministara potrebno više vremena da sa vladama entiteta i kantona dođe do akcionog plana. Da je mogao, to bi imali do sada. Očigledno da je to ozbiljniji problem i ne treba ih dovoditi u poziciju da za mjesec dana konstatujemo da nisu uradili zadatak", dodao je Novaković.

Konstatujući da BiH znatno kasni za drugim zemljama regiona na putu pridruživanja EU, Mirsad Đonlagić iz SBB-a izrazio je sumnju da BiH iz teške situacije mogu izvesti oni koji su je i doveli u takvu situaciju, dok je Nikola Lovrinović iz HDZ-a izrazio nadu da će u parlamentu BiH biti postignut visok stepen saglasnosti u vezi sa provođenjem zadataka iz agende.

ŠPIRIĆ: BEZ AKCIONOG PLANA, AGENDA ZA EU ЈE PRAZAN PAPIR

Poslanik SNSD-a Nikola Špirić usprotivio se prijedlogu da u dnevni red sjednice ovog doma bude uvrštena tačka o usaglašenoj reformskoj agendi i akcionom planu u vezi sa evropskim putem BiH, ističući da agenda bez akcionog plana predstavlja prazan papir.

"Bilo bi sasvim logično da delegacija BiH u Beču danas nastupa u skladu sa stavovima ovog parlamenta, koji danas djeluje post festum, jer nema akcionog plana. Mislim da će ovaj dokument biti novi pojavni oblik problema poput slučaja Sejdić-Finci, sa kojim će se BiH vrtiti u krug narednih 15 godina", rekao je Špirić u raspravi tokom utvrđivanja dnevnog reda.

On traži da Savjet ministara BiH mjesečno izvještava o realizaciji akcionog plana.

"Ovo je kombinovana retorika i pisanje predstavnika međunarodne zajednice u BiH i Savjeta ministara BiH, i ja sam protiv toga. Sve dok bude tako neće biti dobro", rekao je Špirić.

On je upozorio da Savjet ministara ne šalje dovoljno zakonskih prijedloga u parlament, tako da bi u pitanje moglo doći i redovno održavanje sjednica oba doma.

"Usvojili smo do sada samo tri zakona, a pričamo o nekakvom evropskom putu BiH", ukazao je Špirić.

Prema njegovoj procjeni, mnogi poslanici će otići u penziju, a ova agenda neće biti provedena u BiH. On je napomenuo da nema agende bez akcionog plana, jer je to onda prazan papir i da zbog toga ovu tačku treba skinuti sa dnevnog reda.

Špirićevu inicijativu podržala je i njegova koleginica Dušanka Majkić.

Poslanik Momčilo Novaković /NDP/ istakao je da on kao poslanik nije ni dobio agendu. On smatra da predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić neizostavno treba da bude na sjednici ovog doma kada se razmatra agenda BiH za EU.

"S obzirom na to da iz opravdanih razloga on nije ovdje, smatram da ovu tačku treba skinuti sa dnevnog reda", rekao je Novaković.

On je dodao da mu nije jasno ni šta znači razmatranje usaglašene reforme, ni šta je njen cilj.

"Razmatramo pa primamo k znanju, usvajamo, ništa ne radimo, upoznajemo se o njoj, a ne možemo ništa promijeniti. Sam pojam razmatranje usaglašene reforme daje drugačiju sliku o mogućoj raspravi o ovom dokumentu pa bi bilo dobro da ne vodimo raspravu o ovoj tački, već da je ostavimo za sljedeću sjednicu", predložio je Novaković.

Ovi prijedlozi nisu dobili zeleno svjetlo većine poslanika Predstavničkog doma, tako da je ova tačka uvrštena u dnevni red današnje sjednice.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da BiH trenutno nije na maršruti masovnog kretanja migranata preko Balkana ka EU, ali da ovo ministarstvo ozbiljno prati situaciju i sprema se za moguće prelivanje migrantskog talasa iz drugih zemalja u BiH.

Konstatujući da postoji realna opasnost da Mađarska zatvori svoje granice za ilegalne migrante i da jedan krak migracija krene prema BiH, Mektić je u Predstavničkom domu rekao da će interresorna radna grupa formirana u okviru Ministarstva bezbjednosti do kraja sedmice donijeti akcioni plan sa procjenama te bezbjednosnim i humanitarnim mjerama za moguće povećanje broja migranata.

Mektić je rekao da su institucije BiH u stalnom kontaktu sa nadležnim organima Srbije i međunarodnim centrom u Makedoniji, u kojem BiH ima stalnog predstavnika.