latinica  ћирилица
27/08/2015 |  11:31 | Autor: SRNA

SPC: Pomoći migrantima koji stradaju kao i svojevremeno Srbi

Srpska pravoslavna crkva saosjeća sa stradalnicima iz Sirije, Iraka i drugih država i poziva državne vlasti i građane da nastave da im pružaju svesrdnu pomoć, saopšteno je danas iz SPC.
Zgrada Patrijaršije u Beogradu (foto: Đorđe Stakić, Vikipedija) -
Zgrada Patrijaršije u Beogradu (foto: Đorđe Stakić, Vikipedija)

"Ponevši nedavni krst stradanja, patnje i progona sopstvenog naroda manje-više od istih uzročnika, Crkva saoseća i sa ovim novim beskućnicima sa Istoka. Pri tome poziva državne vlasti da im ukazuju svestranu pomoć, a narod da im otvori svoje srce i dušu", poručeno je iz SPC.

Uz poziv za pomoć navedeno je da se sveštenstvo moli Bogu da "urazumi samožive moćnike sa Zapada kao i uzročnike bratomržnje i građanskih ratova na Bliskom istoku da već jednom prestanu sa nečovečnim nasiljem, a time i sa progonima nesrećnih naroda sa njihovih vjekovnih ognjišta".

"Posebno se molimo za Božiju pomoć tamošnjoj našoj braći hrišćanima, prvi put u dvohiljadugodišnjoj istoriji na takav način uništavanoj i lišavanoj svojih vekovnih svetinja", navedeno je u saopštenju SPC.

U saopštenju se podsjeća da je Sveti arhijerejski sinod na jučerašnjoj sjednici primio sa odobravanjem izvještaj Dobrotvorne fondacije SPC "Čovekoljublje" o njenom pomaganju migrantima u Srbiji od prvih dana kad su se pojavili.

"Kao što je činilo `Čovekoljublje` i SPC prošlih decenija sa stotinama hiljada domaćih izbeglica i raseljenih lica, sa istom ljubavlju i žrtvom to čini SPC i sa svim stradalnicima iz Sirije i Iraka, kao i nekih drugih država sa Bliskog istoka, Azije i podsaharske Afrike", navodi se u saopštenju.