latinica  ћирилица
27/08/2015 |  11:50 | Autor: RTRS

U akciji "Nama treba knjiga" Radija RS prikupljeno oko 5.000 knjiga

Sutra završava akcija „Nama treba knjiga“, koju je Radio Republike Srpske, realizovao kroz emisiju „Razbudilnik“, a u saradanji sa izdavačkom kućom „Besjeda“. Cilj je bio da se prikupe knjige za osnivanje i opremanje biblioteke sa čitaonicom na Onkološkom odjeljenju Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka.
Akcija emisije "Razbudilnik" Radija RS "Nama treba knjiga" - Foto: RTRS
Akcija emisije "Razbudilnik" Radija RS "Nama treba knjiga"Foto: RTRS

Akciju su osim brojnih slušalaca Radija RS, podržale mnoge druge medijske kuće, koje ne samo da su pozivale čitaoce, slušaoce i gledaoce da daruju knjige, nego su ih i sami prikupljali u svojim kolektivima. Među njima su NES radio Banjaluka, Nezavisne novine, Glas Srpske, Euro Blic, portal Mondo.ba i BL portal i naravno, Televizija Republike Srpske.

Novinari su na ovaj način imali mogućnost da dokažu da njihov posao nije samo da izvještavaju, već i da pokažu dosljednost poštovanja jednog od osnovnih postulata novinarstva – društvene odgovornosti. Ova akcija je pokazala da je potrebna samo dobra ideja koja će ujediniti medije i u kojoj će se na trenutak zaboraviti rivalstvo i želja za postizanjem veće gledanosti, slušanosti ili tiraža.

Takođe, akciju su podržale i brojne druge ustanove i organizacije kao što je Univerzitet BLC, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Narodna biblioteka “Ivo Andić“ iz Čelinca i brojna udruženja građana.

Svoj doprinos akciji dao je i Euro ekspres – brza pošta, koji je otvorio besplanu telefonsku liniju za ovu namjenu, tako da su svi iz BiH koji su imali više od deset knjiga mogli da pozovu taj broj, i da ih besplatne dostave na našu adresu. Tako su knjige u Banjaluku stigle iz Zenice, Tuzle, Brčkog, Sarajeva i drugih gradova.

Koliki je odjek imala ova akcija govori fond dostvaljenih knjiga, jer je riječ o veoma vrijednim kompletima, pa čak i cijelim edicijama koje su očito godinama skupljane i čuvane u kućnim bibliotekama. Pojedini slušaoci su dostavili i po pet stotina knjiga, među kojima su izuzetno vrijedna djela, od kojih se neka ne mogu više nigdje kupiti. Od slušalaca je tako u redakciju “Razbudilnika“ do sada stiglo oko 5 000 knjiga, a bilo je više od 100 donatora.

Sada predstoji razvrstavanje knjiga, numerisanje i pakovanje, a i taj posao obavljaće ekipa emisije “Razbudilnik“ . Otvaranje biblioteke očekujemo u oktobru, jer je na Odjeljenju onkologije Kliničkog centra Banjaluka potrebno pripremiti prostor za biblioteku i čitaonicu.

Organizatori akcije “Nama treba knjiga“ i Univerzitetska bolnica Klinički centar Banjaluka zahvaljuju svima koji su donirali knjige i koji su time pomogli postizanje cilja.