latinica  ћирилица
27/08/2015 |  12:15 | Autor: SRNA

DŽomić: Ćirilica dio identiteta Crne Gore i zato je treba njegovati

Protojerej Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor DŽomić rekao je da je ćirilica dio identiteta Crne Gore i zato je treba njegovati, čuvati, pa i braniti ako je neko skrnavi.

DŽomić je, na književno-duhovnoj manifestaciji "Trg od ćirilice" u Herceg Novom, rekao da se Mitropolija crnogorska-primorska ne protivi štampanju knjiga i na latiničnom pismu, ali tamo gdje to pismo dio identiteta naroda koji živi u toj sredini.

On je naglasio da je sve što je nastalo u Crnoj Gori nastalo na ćiriličnom pismu, "donedavno službenom pismu ove zemlje", ističući da je ćirilica stub duha i pravoslavlja i zato je važno da se knjige štampaju na ćiriličnom pismu.

"Ni ja, niti bilo ko iz Mitropolije, nemamo ništa protiv da se knjige štampaju i na latiničnom pismu, ali tamo gdje je to pismo dio identiteta naroda koji tamo živi. Ali, ćirilica je dio identiteta Crne Gore i zato je treba njegovati i čuvati, pa i braniti ako je neko skrnavi. Sada je očigledno da žele da je izbace, jer više ni državni pečati nemaju natpise na ćirilici", rekao je DŽomić.

On je dodao i da je prije nekoliko godina rekao "da nije Rusa, ćirilice ne bi bilo na primorju".

Govoreći o "Trgu od ćirilice", DŽomić je istakao da je ova manifestacija nadmašila sva očekivanja.

"`Trg od ćirilice` je jedinstvena i veoma značajna manifestacija. Veoma je važna jer niko sa strane neće doći da očuva ćirilicu i naš identitet. To moramo sami. Moramo čuvati ćirilično pismo kroz svakodnevni život. Zato ova organizacija prevazilazi okvire Herceg Novog", naglasio je DŽomić.

On je rekao da je učešće na "Trgu od ćirilice" njegovo prvo javno istupanje nakon polugodišnjeg progonstva iz Crne Gore.

"Vratio sam se svojoj Mitropoliji i učestvujem na jednoj manifestaciji čiji je organizator i Mitropolija. Bezopasan za okolinu i divnu Crnu Goru, kako su mi neki govorili", rekao je DŽomić.

DŽomić je čestitao režiseru Emiru Kusturici za nagradu "Pečat Herceg Šćepana" koja se dodjeljuje na "Trgu od ćirilice" za književno i duhovno stvaralaštvo, navodeći da se "zna ko je i što je Emir Kusturica".

"Ovogodišnji laureat samo daje na dodatnom značaju `Trgu od ćirilice`, ali vidim da je samo nekoliko časova poslije saopštenja žirija ta odluka izazvala lavinu komentara usmjerenih protiv Kusturice. Oni nisu protiv Kusturice, nego protiv Crkve i onoga što ona radi i predstavlja. Ide se toliko daleko, pa se negoduje i kad Crkva otvara javne kuhinje po Crnoj Gori. Ova nagrada, pa i reagovanja na nju i njenog laureata samo dokazuju da ova manifestacija ima svoj značaj i samo se nadam da će trajati koliko i Herceg Novi", rekao je DŽomić.