latinica  ћирилица
27/08/2015 |  12:28 | Autor: RTRS

Suljići: Mlijeko iz Zvornika u Njemačkoj (VIDEO)

Prije godinu dana u zvorničkom selu Sultanovići, četvoročlano domaćinstvo Suljić počelo je proizvodnju mlijeka. Danas, sve što proizvedu i prodaju, a to mlijeko u ishrani koriste stanovnici Njemačke.
Domaćinstvo porodice Suljić - Foto: Screenshot
Domaćinstvo porodice SuljićFoto: Screenshot

Prošlog avgusta Suljići su uložili sve što su imali, kupili su osam grla rase holštajn, napravili štalu i počeli proizvodnju mlijeka.

Predan cjelodnevni rad i velika odricanja nagrađeni su dobrim mužama. Na mjesečnom nivou sa 2500 litara. U kući gdje se svaka kap cijeni, prezadovoljni, jer im je kvalitet bitniji od količine. Omeru pomaže i supruga Rahima.

"Ulažemo, radi se, jest i naporno ali eto sad imamo radnike malo rade oni, ja sad malo manje", kaže Rahima Suljić.

Kvalitetna ishrana, poštovanje zakonskih propisa i evropskih standarda i briga o zdravstvenom stanju grla - ključni su za ekstra kvalitet mlijeka. Sve što proizvedu i prodaju. Otkupnom cijenom od 54 pfeniga takođe su zadovoljni.

Omer kaže da njihov proizvod otkupljuje normalno njemački "Cot" i da su prezadovoljni i sa cijenom i uslugom.

Zadovoljni su svojim počecima u stočarstvu, i ostvarenim prihodima. Uz vlastita sredstva grade novu veću štalu, zaposlili su dva radnika i planiraju povećanje broja grla od jeseni.

Iako broj proizvođača mlijeka u zvorničkoj opštini bilježi lagani pad, domaćinstva poput ovog najbolji su primjer kako se ostvaruje prihod i obezbjeđuje egzistencija.