latinica  ћирилица
27/08/2015 |  12:33 | Autor: SRNA

Galijašević: Imamović i Bosnić upućivali ljude na ratište u Siriji

Ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević izjavio je danas da jeste činjenica da su vehabijske vođe u BiH Nusret Imamović i Bilal Bosnić upućivali ljude iz BiH na ratište u Siriju.

"Oni su vodili projekat finansiranja ljudi koja odlaze na ratište u Siriju i obezbjeđivanje njihovih porodica u BiH. Јasno je da su zapadne službe podržavale Imamovića i Bosnića, jer su slali ljude da ratuju protiv predsjednika Sirije Bašara el Asada", rekao je Galijašević.

On je istakao da Al kaida u Siriji i Iraku, u borbi protiv Asada, sarađuje sa Slobodnom sirijskom armijom i obavještajnom vojnom formacijom Engleske.

"Bosnić je uhapšen zbog iskazivanja i simpatija prema Islamskoj državi. I danas Bošnjaci odlaze na ratište u Siriju i ratuju međusobno podijeljeni, odnosno za front Al nusra i `Islamsku državu`“, dodao je Galijašević.

On je podsjetio da je najvažiji komandant u Siriji u redovima Islamske države Bajro Ikanović iz Hadžića kod Sarajeva.

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH - B1 rekao je juče na suđenju Bosniću, koji je optužen za terorizam, da su prije polaska u Siriju Bošnjaci dobijali prepruke od Imamovića i Bosnića.

On je naveo da su te preporuke značile da su pozvani da ratuju i da nisu špijuni.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da oko 130 državljana BiH trenutno boravi na ratištima u Siriji, a da ih je do sada poginulo 43, a oko 50 ih se vratilo u BiH.