latinica  ћирилица
27/08/2015 |  12:37 | Autor: SRNA

"Islamska država" zauzela pet sela na sjeveru Sirije

Pripadnici "Islamske države" zauzeli su pet sela na sjeveru Sirije, od kojih dva u blizini granice sa Turskom, u oblasti u kojoj Ankara i Vašington planiraju da otvore novi front protiv džihadista, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.
Islamska država - Foto: Beta/AP
Islamska državaFoto: Beta/AP

"Islamska država" je saopštila da je tokom noći zauzela tri sela u sjevernoj oblasti provincije Alepo i pod opsadom drži grad Marea na oko 20 kilometara južno od turske granice.

Ovaj grad, koji je pod kontrolom sirijskih pobunjenika, bitno je strateško mjesto za snabdijevanje iz Turske.

DŽihadisti su od sirijskih pobunjenika preuzeli još dva sela na jugu iste provincije, takođe blizu granice.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je juče da će Turska i SAD uskoro pokrenuti "sveobuhvatnu vazdušnu operaciju" radi uklanjanja boraca "Islamske države" iz pograničnog regiona, prenio je Rojters.

Napadi boraca "Islamske države" na sirijske pobunjenike na sjeveru Alepa sve su žešći od kada je Turska saopštila da planira da ih protjera iz tog pograničnog područja.

Sirijski pobunjenički front "Nusra", koji je neprijateljski nastrojen prema grupi "Islamska država", a blizak koncepciji Al kaide, najavio je ranije ovog mjeseca da će se povući iz te oblasti, u kojoj Turska planira da osnuje "tampon zonu".