latinica  ћирилица
27/08/2015 |  13:28 | Autor: SRNA

Mitrović: Zločin nad Srbima na Ozrenu ima sve elemente genocida

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je da je na Ozrenu počinjen stravičan zločin nad srpskim narodom koji ima sve elemente genocida, ali da, nažalost, u BiH još niko nije odgovarao za taj zločin.

"Za ovaj zločin još niko u BiH nije odgovarao, izuzev preminulog komandanta takozvane Armije BiH Rasima Delića, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na tri i po godine zatvora", saopštio je Mitrović na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci povodom obilježavanja 30. avgusta – Međunarodnog dana nestalih.

Mitrović je rekao da za ovaj zločin nije odgovarao komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin, te Šefik DŽaferović i mnogi drugi, koji se danas čak bave politikom.

On je rekao da su porodice poginulih iz Republike Srpske nezadovoljne radom Instituta za nestala lica BiH i Međunarodne komisije za nestala lica u procesu traženja nestalih Srba, kao i radom Suda i Tužilaštva BiH na procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima, zbog čega podržavaju najavljeno održavanje referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Mitrović je podsjetio da je nakon rata između dvije bivše entitetske komisije za traženje nestalih lica i međunarodnih faktora u načelu dogovorena razmjena informacija o stradalim, zarobljenim i nestalim u Srebrenici i na Ozrenu.

"Republika Srpska je dala sve podatke o stradalim Bošnjacima u Srebrenici, ali zauzvrat od Federacije BiH /FBiH/ do sada nema informacija o stradalim Srbima na Ozrenu", istakao je Mitrović.

On je rekao da je na Ozrenu izmješteno 11 masovnih srpskih grobnica sa oko 140 tijela, od čega je najkarakterističniji slučaj iz Gostovića gdje su 53 srpska borca izmasakrirali mudžahedini od čega je 12 tijela pronađeno i identifikovano.

Mitrović je rekao da je na Ozrenu zarobljeno 459 srpskih vojnika, od čega ih je 49 razmijenjeno, 271 identifikovano, a 131 se vodi kao nestao.

On je naveo da Republika Srpska još uvijek potražuje 1.676 boraca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Srpskoj nalazi 657 ekshumiranih neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

Mitrović je najavio da će 30. avgusta na Ozrenu kod Manastira Svetog Nikole biti obilježen Međunarodni dan nestalih.

On je rekao da će u 11.00 časova biti služen parastos za poginule srpske borce i civile kod Spomen-krsta na Ozrenu, nakon čega je predviđeno polaganje vijenaca, obraćanje zvaničnika i obilazak manastira.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević podsjetio je da je 10. septembra 1995. godine takozvana Armija BiH, potpomognuta zloglasnim odredom "El mudžahid" izvela akciju "Uragan" na Vozuću u kojoj je učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika.

On je rekao da je rezultat ove akcije bio 415 poginulih srpskih vojnika, dok ih se 137 još vodi kao nestalo, a 7.500 Srba je protjerano i 30 sela spaljeno.

"Prije 20 godina počinjen je stravičan zločin u Vozući, koji ljudski um ne može da zamisli - ritualna ubistva odsijecanjem ljudskih glava koje su činili mudžahedini", istakao je Blagojević.

On je rekao da je neshvatljivo da komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin i njemu potčinjeni nisu odgovarali za ovaj zločin, kao ni Šefik DŽaferović.

"Nećemo stati sve dok ne pronađemo 137 tijela nestalih Srba i dok se pravdi ne privedu svi oni koji su učestvovali i nijemo posmatrali zločine počinjene nad srpskim vojnicima i civilima na Vozući", istakao je Blagojević.

On je rekao da će Udruženje Vozućana 10. septembra organizovati "Marš stazama egzodusa" i odlazak u Stog gdje će biti služen parastos za poginule i nestale srpske borce i civile.

Zdravko Јorgić, otac poginulog studenta, borca Vojske Republike Srpske na Ozrenu, rekao je novinarima da je 20 godina nakon nestanka njegovog sina jedinca za njega svaki dan sve teži, jer protiče u nadi da će se njegov sin odnekud pojaviti.

"Ne može se zaboraviti ono što se očekuje, daj Bože da mi je pronaći bar jednu sinovu kost da ga mogu sahraniuti i otići mu na grob i prislužiti svijeću", zaključio je Јorgić.