latinica  ћирилица
27/08/2015 |  13:44 | Autor: Mondo

Tuka odgovorio na optužbe za doping

Bronzani bh. atletičar sa Svjetskog prvenstva u Pekingu Amel Tuka prokomentarisao je optužbe za doping koje je na njegov, ali i na račun Poljaka Adama Šota, izrekao Francuz Pjer Ambros Bose.
Amel Tuka (FOTO: sportprimus.ba) -
Amel Tuka (FOTO: sportprimus.ba)

Bose, koji je u trci na 800 metara zauzeo petu poziciju, razočaran zbog vlastitog neuspjeha, rekao je u izjavi francuskim medijima da je bh. atletičar dopingovan.

"Atletičar koji se pojavio niotkud i koji je za kratko vrijeme popravio lični rekord za nevjerovatne tri sekunde i 61 stotinku mora uzimati doping. Niko ne može to napraviti drugačije", rekao je Bose, misleći na Tuku.

Televizija "N1" kontaktirala je Tuku i pitala za komentar povodom ovih optužbi.

"Čuo sam tu informaciju i nasmijao se. Mi imamo redovne doping kontrole. U 10 dana u Pekingu, četiri puta sam imao kontrolu. To je sve crno na bijelo. On je razočaran, Francuska ulaže mnogo novca u njega, obećao im je medalju, pa ga nekako razumijem. Јa ću njega opet pozdraviti", izjavio je Tuka.

Osvajač prve medalje u istoriji za Bosnu i Hercegovinu u atletici se još jednom osvrnuo i na veliki uspjeh, a posebno je srećan zbog činjenice da je dobio sijaset čestitki iz bivše Јugoslavije.

"Presrećan sam i prezadovoljan onim što sam napravio. Disciplina 800 metara je najzahtjevnija disciplina u atletici, a ja sam tu tek šest godina. Iznenadio sam sebe, ali vjerovao sam u to kao i moj trener. Dobio sam veliki broj lijepih poruka i čestitki od naših komšija iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore", dodao je bh. atletičar.

Tuka je istakao i da je ova godina za njega sezona "iz snova".

"Nije lako trčati tri trke u četiri dana. Ova sezona mi je sezona iz snova. Nosim bronzu sa mog prvog Svjetskog prvenstva. Ovo je meni motiv da radim jače i bolje. Svjestan sam da mi treba još treninga kako bih se spremio za Evropsko prvenstvo u Amsterdamu i Olimpijske igre naredne godine, a sada me očekuje miting Dijamantne lige", izjavio je Tuka.