latinica  ћирилица
27/08/2015 |  14:11 | Autor: SRNA

"Kočićevi dani" u Beogradu

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović izjavio je danas u Beogradu da su sve poruke velikog srpskog književnika Petra Kočića, nažalost, i dalje aktuelne sa druge strane Drine i da srpski narod u Republici Srpskoj, odnosno BiH, i dalje ima strane arbitre i sudije i još nije došao do potpune slobode.
Slobodan Gavranovića i Siniša Mali - Foto: TANЈUG
Slobodan Gavranovića i Siniša MaliFoto: TANЈUG

Gavranović je, nakon susreta sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim povodom održavanja "Kočićevih dana" u Beogradu, rekao da je veliki Kočić, koji se rodio u okolini Banjaluke, a živio i stvarao u Beogradu, vječna istorijska spona između dva grada i jednog naroda.

Gavranović je naglasio da Kočić nije bio samo književnik, već i narodni tribun i borac za pravdu i slobodu otadžbine čije su sve poruke i danas aktuelne.

"Ono što danas čujemo i vidimo, ono na šta je Petar ukazivao. I danas imamo stranih sudija i danas imamo stranih arbitara u Republici Srpskoj i BiH, i srpski narod sa one strane Drine još nije došao do potpune slobode i prava da apsolutno odlučuje o pitanjima opstanka i vitalnim pitanjima", rekao je Gavranović.

On je ukazao da Beograd i Banjaluka imaju dosta prostora i potrebu da sarađuju, jer su to dva prijateljska, bratska grada.

"To je jedan narod, jedan tim", naglasio je Gavranović.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da Banjaluku i Beograd ne povezuje samo manifestacija "Kočićevi dani", koja ove godine obilježava jubilej - pet decenija, već niz drugih kulturnih, privrednih i ostalih spona.

On je naglasio da Beograd ima šta da nauči od Banjaluke i da ga je Gavranović upoznao o načinu na koji funkcioniše privredna zona Banjaluka, jer Beograd planira formiranje iste zone.

"Banjaluke je grad parkova, a mi svoje parkove uređujemo. Banjaluka je grad turista, a i Beograd teži da privuče sve više turista", rekao je Mali.

Mali je najavio da će Beograd naredne godine dostojno obilježiti 100 godina od smrti Petra Kočića, a da će on kao gradonačelnik dočekati učesnike regate Banjaluka - Beograd, koja je najavljena za drugu polovinu septembra.