latinica  ћирилица
27/08/2015 |  16:41 | Autor: SRNA

Vujadin Popović služi kaznu u Njemačkoj

Bivši načelnik bezbjednosti Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Vujadin Popović služiće u Njemačkoj kaznu doživotnog zatvora, koja mu je izrečena za zločin u Srebrenici, saopšteno je danas iz Haga.Sud je ovu odluku donio 28. maja, ali je oznaka povjerljivosti skinuta danas, nakon što je Popović prebačen u Njemačku.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala izreklo je u januaru konačnu presudu petorici oficira Vojske Republike Srpske u predmetu "Vujadin Popović i drugi", kojom je potvrdilo presudu za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi iz jula 1995. godine i proglasilo ih krivim.

Žalbeno vijeće tada je potvrdilo presudu za genocid Popoviću i Ljubiši Beari, načelnicima bezbjednosti Drinskog korpusa i Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i osudilo ih na doživotni zatvor.

Odbačeni su gotovo svi argumenti iz žalbe optuženih u vezi sa optužnicom, validnosti dokaza, vjerodostojnosti svjedoka, brojem žrtava, ocjenama sudskih vještaka, kvalifikacijom počinjenog zločina kao genocida i genocidnom namjerom