latinica  ћирилица
27/08/2015 |  17:23 | Autor: SRNA

Kusturuci priznanje "Pečat Herceg Šćepana"

Nagrada "Pečat Hercega Šćepana" uručena je u Herceg Novom filmskom reditelju i piscu Emiru Kusturici za ukupni umjetnički rad, za koji je navedeno da baštini najplemenitije vrijednosti srpske tradicije, te doprinosi odbrani identiteta i dostojanstva srpskog naroda.
Kusturica primio nagradu "Pečat hercega Šćepana - Foto: Novosti.rs
Kusturica primio nagradu "Pečat hercega ŠćepanaFoto: Novosti.rs

Odluku o ovom visokom priznanju manifestacije "Trg od ćirilice" donio je žiri, u čijem su sastavu bili preosvećeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, književnik Budimir Dubak, pjesnik Radomir Uljarević i književni kritičar Želidrag Nikčević, a koji je radio sa blagoslovom Njegovog visokog preosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Govoreći o nagrađenom autoru, Nikčević je sinoć ocijenio da niko među domaćim i svjetskim savremenim umjetnicima nije kao Kusturica tako moćno i bez glorifikacije zahvatio prostor i vrijeme regiona najpre u filmovima, a potom i knjigama.

"Večeras, evo pred nama Emira Kusturice, čovjeka koji je pronio slavu i moć srpske fantazije širom svijeta, koji, najblaže rečeno, na ovu našu stranu ne gleda blagonaklono. Oni koji srpski jezik uopšte ne razumiju, a i oni koji neće da ga razumiju pokoreni su snagom te čiste fantazije, tim silovitim prodorom mašte sa Istoka, čudesima i snoviđenjima, beskrajnom radošću i tugom koju ta mašta vaskrsava", naglasio je Nikčević.

On je naveo da je u ispovjednom tonu svoje književne misije, ne štedeći ni sebe ni druge, Kusturica započeo autobiografskom prozom "Smrt je neprovjerena glasina", a nastavio zbirkom priča "Sto jada" i dnevničkim zapisima, ličnim svjedočenjima o teškom i lijepom vremenu odrastanja, o sreći i nesreći, protiv zaborava.

Prema njegovim riječima, Kusturičina prozna ostvarenja pripadaju slovenskoj, srpskoj osjećajnosti, čak njenom patrijarhalnom ogranku.

"I današnji primjeri, u koje se tako slikovito upisuje Emir Kusturica, veoma su uvjerljivi: srpska duhovnost u stopu prati sudbinu srpskog naciona, i to sudbinu svih njegovih dijelova, snagom za koju nikad ne znate iz kakvih dubina dolazi i kakvim moćnim oružjem raspolaže", naveo je Nikčević.

On je napomenuo da se često pominje "problem pripadnosti Kusturice" i naveo da svi znaju i vole da kažu da "veliki umjetnici pripadaju čitavom čovječanstvu", ali da prije toga pripadaju svom jeziku i svom narodu.

"Ukoliko su taj jezik i taj narod veći, naravno da je lakše da umjetnik razvije svoje darove. Međutim, i u malim jezicima i narodima sasvim su mogući veliki umjetnički podvizi, kakav je podvig Emira Kusturice. On svojim djelima svojim knjigama, za nas čuva dragocjenu duhovnu teritoriju, i daruje nam, kroz svoju biografiju, fantastične prizore svoje mašte", kaže Nikčević.

Obrazlažući odluku žirija, pjesnik Radomir Uljarević naglasio je da svojim književnim i ukupnim umjetničkim angažmanom Emir Kusturica baštini najplemenitije vrijednosti srpske duhovne tradicije, pružajući nemjerljiv doprinos odbrani ugroženog identiteta i dostojanstva srpskog naroda.

Prema njegovim riječima, nostalgičan, ironičan, duhovit i povremeno veoma dirljiv rukopis velikog umjetnika, dragocjen je ne samo zbog svoje krajnje iskrenosti i pripovjedačke uvjerljivosti, nego i zbog hrabrosti da se autobiografskim štivom brani i zastupa etika, lična i nacionalna, u vremenima teških iskušenja i moralnih posrtanja.

"A to je tipična andrićevska tema, tragična i duboka, obrađena na nov način, sa novom umjetničkom snagom", naveo je Uljarević.

On je istakao da raskošnim, neukrotivim i samosvojnim pripovjedačkim darom Kusturica u savremenu srpsku prozu unosi duh i snagu ličnog svjedočenja, dokazujući još jednom da vrhunska umjetnost bogati i oplemenjuje.

"Ovdje na `Trgu od ćirilice` svjedočimo da nam jezik nije slučajno dat, da je mjera istinske pismenosti i opismenjenosti mjera čovjekovog upodobljenja Bogu, Slovu, Hristu Gospodu, vječnom smislu i vječnom poretku...", rekao je Uljarević.

Prema njegovim riječima, što je čovjek dublji, njegova je duhovna glad veća i njeno namirenje složenije.

"Pomjeranjem svoje energije na razna polja kulture, a u okviru iste težnje da stvori umjetničko dijelo, naš znameniti reditelj Nemanja Emir Kusturica uvijek je stvaralački djelatan, pretičući ono što je već ostvario. U filmskoj umjetnosti, muzici, književnosti, graditeljstvu, uvijek, nov prepoznativ i svoj. Kusturica svoj umjetnički svijet izražava svim talentima koje mu je Bog darovao", rekao je Uljarević.

On je naglasio da Kusturici prirodno pripada nagrada novskog Trga od ćirilice "Pečat Hercega Šćepana", vojvode Stefana od Svetog Save, pečat koji je u obliku zapete izradio akademski vajar Ratko Vulanović.

"Uručujući mu nagradu, želimo mu da rečenica njegovog života bude duga i da zapete iza njegovih radova na opštu korist srpskog naroda i svih ljubitelja istinske umjetnosti budu česte i vidljive", rekao je Uljarević.

Na kraju programa sveštenik protojerej stavrofor Radomir Nikčević pročitao je molitvu za zdravlje Nemanje – Emira Kusturice.