latinica  ћирилица
27/08/2015 |  18:48 | Autor: RTRS

Reformska agenda pred Predstavničkim domom (VIDEO)

Usaglašena reformska agenda, kojom se utvrđuju glavni planovi Savjeta ministara BiH i Vlada RS i F BiH za reforme na evropskom putu BiH, danas je bila u fokusu poslanika Predstavnikog doma Parlamentarne skupštine BiH. Najčešće pitanje bilo je – šta je sa akcionim planom, koji bi trebalo da prati agendu?
Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Foto: klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta FBiHFoto: klix.ba

Da se agenda danas nije ni trebala naći na dnevnom redu odmah je upozoreno iz kluba SNSD-a. Јer bez akcionog plana agenda je, kažu, samo prazan dokument.

Nikola Špirić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu PS BiH, kaže da se pribojava da priča o agendi ne bude ponovljena priča "Sejdić-Finci" sa mnogo dužim rokom trajanja. Kaže da se može desiti da najmlađi poslanici koji danas sjede u PS da odu s političke scene, a da će još trajati priče o agendi.

Prijedlozi da agenda bude skinuta sa dnevnog reda, ipak, nisu dobili zeleno svjetlo. A kada se našla pred poslanicima - pitanje akcionog plana je dominiralo.

Senad Šepić, poslanik SDA, kaže da je pitanje kako će ono što su rekli da je političko opredijeljenje BiH na evropskom putu, porovesti u praksi.

Prijedlozi da u roku od mjesec dana bude sačinjen akcioni plan, za pojedine poslanike bili su nerealni s aspekta nadležnosti između bh, entitetskog i kantonalnog nivoa.

Momčilo Novaković, poslanik NDP, smatra da nije realno očekivati da se za 30 dana napravi akcioni plan zbog složenosti  čitavog procesa usaglašavanja.

Ostalo je i nedorečeno da li je Vlada FBiH uopšte krenula s izradom akcionog plana, a postavilo se i pitanje mogućnosti realizovanja agende.

Mirsad Đonlagić, poslanik SBB, smatra da je taj dokument možda preambiciozan, te navodi da ne vidi potencijal da ono što je zacrtano, može biti i sprovedeno, ako se zna da je u proteklih godinu bio neefikasan politički sistem.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH (HDZ), smatra da postoji kapacitet, ali "da je samo pitanje da li neko hoće, da li to želi ili ne, a to ćemo vidjeti".

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH (SDS) kaže da je to "otprilike ono svjetlo na kraju tunela, znači neki zajednički dogovor koji su svi prihvatili i vidjećemo dokle će dogurati".

Na sjednici je još jednom ukazano da najveći dio obaveza iz reformske agende treba da sprovedu entiteti, zatim kantoni, dok je samo dio obaveza na Savjetu ministara BiH.