latinica  ћирилица
27/08/2015 |  19:22 | Autor: RTRS

Podignuta optužnica protiv Orića (VIDEO)

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv ratnog komandanta tzv. Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića, zbog ratnih zločina.

U istom krivičnom predmetu, Tužilaštvo BiH će uputiti zahtjev Švajcarskoj za izručenje Elfete Veseli. Orića i Muhića Tužilaštvo tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno za ubistvo trojice srpskih zarobljenika 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjearc. I dok Orićev advokat Vasvija Vidović tvrdi da je njen branjenik za ova krivična djela oslobođen pred Haškim tribunalom, iz Tužilaštva biH ne saopštavaju detalje. Elfeta Veseli optužena je za ubistvo dječaka srpske nacionalnosti.

Za porodice srpskih žrtava iz Bratunca i Srebrenice, optužnica protiv Orića i njegovih saradnika čini se kao još jedna farsa pravosuđa BIH. Šture informacije Tužilaštva BiH prema kojima se ratnom gospodaru Srebrenice i Bratunca i njegovom saborcu, na dušu stavljaju tek tri srpske žrtve bez imena, od najmanje 636 koliko ih je obuhvaćeno samo jednom od šest krivičnih prijava protiv Orića, dovoljan su razlog za sumnju porodica i saboraca ubijenih Srba u pravdoljubive namjere bh. tužilaštva.

Samo u Zalazju, i to na Petrovdan 1992. godine, vojnici pod Orićevom direktnom komandom ubili su devet srpskih civila. Među njima i sudiju Slobodana Ilića kojeg je prema svjedočenjima, čak i Orićevih bivših saboraca, likvidirao lično njihov komandant. Da li je Slobodanovo ime, jedno od tri, u optužnici pomenute srpske žrtve, Tužilaštvo ne otkriva. A porodica Ilić 20 godina na pravdu čeka.

Pravdu traži i bolom skrhana majka Slavka Matić. Suze se okamenile za kćerkama Snežanom i Gordanom i suprugom Radivojem. Preživjela je, svjedoči, samo zbog toga što se u selu Bjelovac nije zatekla tokom krvavog pira. I u tom selu, kao i u preostalih više od 50 u srebreničko-bratunačkoj kotlini, svi koji su se zatekli tokom napada Orićevih jedinica, ostali su na mrtvoj straži.

Pakao o Petrovdanu, Vidovdanu, Đurđevdanu, o Božiću u Kravicama, tri i po godine ubijanja Srba na ovom području pod komandom i u režiji Nasera Orića. Više od 3.200 ubijenih Srba, najmanje 41 osumljičeni ubica predvođen Orićem, brojne izjava svjedoka, materijalni dokazi i šest gogodina navodna istraga Tužilaštva BiH. Epilog svega - hapšenjem Orića u Švajcarskoj - iznuđena optužnica sa tri imena.

Naser Orić, krajem juna sa lisicama na rukama iz Švajcarske je isporučen BiH, i koji sat kasnije pušten na slobodu uz mjere ograničenog kretanja. Nezvanično, danas su mu predočene radnje koje se u šturoj optužnici navode. Njegaov saborac Sabahudin Muhić ujedno i saizvršilac, nezvanično jednog ubistva. Elfeta Veseli zvana Hosovka, prema izjavama svjedoka, ubica je  Slobodana Stojanovića (12) iz Kamenice. A šta je sa ostalim žrtvama, zločinima i zločincima, pitaju porodice. Da li će ponovo čekati 20 godina, i neko novo hapšenje van granica BiH da bi bila napisana još koja optužnica?