latinica  ћирилица
27/08/2015 |  19:42 | Autor: RTRS

Ko na jesen napušta Klub poslanika SDS-SRS u NSRS? (VIDEO)

Nekoliko članova Kluba poslanika SDS-SRS u Narodnoj skupštini Republike Srpske priprema se da tokom jeseni napusti ovaj klub, objavila je Srpska novinska agencija.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Srna navodi da je izvjesno da će ovaj Klub napustiti nekoliko članova, nezadovoljnih odnosima u stranci, koji su postali nepodnošljivi. Većina je, navode, revoltirana ponašanjem male grupe ljudi koji pokušavaju da privatizuju procese odlučivanja u stranci. 

Ko su poslanici koji žele da napuste SDS-ove redove u Parlamentu Srpske niko, za sada, ne želi da otkrije. Mnogi su bez komentara na ovo pitanje. Među njima i šef poslaničkog kluba Vukota Govedarica. 

"Ne komentarišem spekulacije. Odgovorno tvrdim da političke korodirane ličnosti u Klubu SDS-u više nema", kaže Govedarica

Slavko Dunjić, koji je prvi istupio iz SDS-ovog kluba, a kasnije su mu se pridružili i Nenad Stevandić i Darko Banjac, odgovara da nema ni politički slijepih koji će slijepo slušati sve što dolazi iz vrha Srpske demokratske stranke.

A upravo bi to što dolazi iz vrha stranke, piše Srna, moglo da bude uzrok novog osipanja na jesen, posebno zbog odnosa prema ključnim nacionalnim pitanjima. Propusta je bilo od nepoštovanja procedure imenovanja, do neravnomjerne raspodjele sredstava koju je uslovila stranačka pripadnost.

Na pitanja zašto su bošnjački interesi imali prednost u odnosu na interese Srpske, u PDP-u i SDS-u izbjegavaju odgovor i oštricu okreću ka SNSD-u i njegovom lideru.

Šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS Branislav Borenović kaže: “Lako je srbovati u ovoj sali u Banjaluci, treba otići u Zetru, u sred Sarajeva”.

Poslanici, kako piše Srna, sumnjaju i u profesionalne kapacitete kadrova u Savjetu ministara. Kap koja je prelila čašu mogao bi da bude Bečki samit i na njemu izlobirani projekti iz Federacije, nauštrb prioriteta. Јedini projekat, koji je bio na dnevnom redu ovog samita, most na Savi, pretrpio je izmjene, bez znanja Srpske, i to zbog izostanka podrške srpskih ministara u Sarajevu.