latinica  ћирилица
27/08/2015 |  19:45 | Autor: RTRS

Mljekari Srpske: Pet dana da se riješi izvoz! (VIDEO)

Dok se juče još spekulisalo ko stoji iza blakade izvoza mlijeka u EU - danas je i zvanično potvrđeno - žalbu na izvoz mlijeka iz BiH uložila je Hrvatska.
Mljekare u Srpskoj - Foto: SRNA
Mljekare u SrpskojFoto: SRNA

Proizvođači mlijeka dali su institucijama u BiH rok od pet dana da riješe problem izvoza mlijeka. U suprotnom, blokiraće uvoz mlijeka iz Hrvatske. Nema novih vijesti iz Sarajeva, ni poslije sastanka predstavnika Evropske komisije i Kancelarije za veterinarstvo BiH. Stalni komitet Evropske komisije o ovome će raspravljati 16. septembra, a do tada rampa za mlijeko iz BiH bićez atvorena.

Evropske granice za izvoz mlijeka u EU, bile su otvorene samo nekoliko časova. Početak izvoza mlijeka u EU trebalo je farmi Milana Škundrića kod Prijedora da obezbijedi otkup. Sa ove farme dnevno se u dubičku mljekaru isporuči oko 3.000 litara mlijeka.

- Ne samo da nas je iznenadilo, već i razočaralo. Očekivali smo sigurnost, a sada više ne znamo šta treba da uradimo da bi dobili dozvole - rekao je Škundrić.

Dileme više nema – Hrvatska je uložila žalbu i onemogućila izvoz mlijeka iz BiH u EU. Resorni bh. ministar Mirko Šarović kaže da će tražiti od Evropske komisije da riješi ovaj problem zbog neutemeljenosti žalbe Hrvatske, jer je BiH ispunila uslove za izvoz.

- Mislim da BiH vrlo rado prima mlijeko iz Hrvatske, preko 20 miliona litara godišnje. Smatram, da nije fer prama susjedu da ga na ovaj način dovodi pred svršen čin i sve to ne doprinosi liberalizaciji tržišta - kaže Šarović.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske očekuje da će nadležne bh. institucije preduzeti sve kako bi se mlijeko iz BiH ponovo našlo na evropskom tržištu.

Mljekari iz Republike Srpske dali su rok od pet dana nadležnima da riješe problem izvoza mlijeka.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac istakao je da će uprotivnom zabraniti svaki uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske u BiH, dok se problem ne riješi.

Od nadležnog ministarstva Hrvatske tražili smo odgovor na pitanje: Zbog čega se Hrvatska odlučila na ovaj korak. Iz Vlade Hrvatske je odgovoreno: "Pravo je i dužnost svake zemlje članice zauzeti se za svoje interese i interese građana svoje zemlje u procesu donošenja odluka koje će vrijediti za sve zemlje članice jednako. No, procesi donošenja i mijenjanja odluka unutrašnja su pitanja Evropske unije, te ih ovom prilikom ne želimo komentarisati".

Najveći prerađivač mlijeka u Srpskoj Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice bio je spreman da izveze prve količine mlijeka i mliječnih proizvoda, što bi predstavljalo veliko rasterećenje, jer ova kompanija ima mjesečne zalihe od 5,5 miliona litara mlijeka. Osim dubičkog proizvođača, u Evropu je trebalo da izvoze i Milkos iz Sarajeva, Megle iz Bihaća i mljekara Livno.