latinica  ћирилица
27/08/2015 |  20:03 | Autor: RTRS

Policija RS: Snimak nije validan (VIDEO)

Bez potpisa i pečata, opozicija je objavila dokument o forenzičkom vještačenju audio-snimka, u kojem se govori o navodnoj kupovini poslanika.

Uvjeravaju da je snimak autentičan, da nije montiran ni naknadno sinhronizovan. Forenzičko vještačenje je tražio predsjednik NDP Dragan Čavić, posredstvom svojih, kako kaže, prijatelja u Holandiji, a uradio ga je Nacionalni institut za forenziku Holandije. Izvještaj nije validan, jer je riječ o nezakonito pribavljenom snimku i nezakonitom vještačenju, poruka je direktora policije Republike Srpske Gojka Vasića.

Gdje je originalni snimak? Na ovo pitanje opozicija još ne odgovara. Uvjeravaju da su Holanđani vještačili snimak sa portala Kliks i snimak sa naše Televizije u kojem premijerka Srpske Željka Cvijanović govori o ovoj temi. Pozivaju se na savremenu tehnologiju i kažu da su za vještačenje bili dovoljni dokazi koji su, posredstvom svojih prijatelja, dostavili u Holandiju.

- Odmah da vam kažem, da sam naručilac ja i da vam kažem da su to moji prijatelji u Holandiji odradili. Mi smo dobili ono što smo htjeli - rekao je Čavić.

Opozicija je, i prije nalaza iz Holandije, bez potpisa i pečata i originalnog prevoda, uvjeravala da je snimak autentičan i da očekuju vještačenje snimka u jednoj labortoriji u Londonu. Šta je sa vještačenjem u londonskoj laboratoriji i kroz koliko je laboratorija snimak prošao dok se nije dobio željeni rezultat, opozicija o tome danas nije govorila. Ali su ranije javnost uvjeravali da očekuju nalaz iz Londona. Da ne bude zabune, podsjećamo vas na tvrdnje predsjednika SDS-a Mladena Bosića. 

- Kako sam ja upoznat, čeka se nalaz iz neke laboratorije u Londonu, ali da je sasvim sigurno da će taj nalaz potvrditi da je to autentičan snimak - rekao je Bosić.

Umjesto Londona - Holandija. Kako god, snimak nije validan, jasni su u policiji Srpske. U demokratskom svijetu, podsjećaju, da se vještačenje može obaviti samo na zahtjev policije i tužilaštva, i na osnovu originala. Kako sarajevski portal Kliks nikad nije htio da original ustupi tužilštvu od vještačenja i istrage se odustalo. 

- U principu, tu se radi o nezakonito pribavljenom snimku koji je na nezakonit način analiziran i vještačen u nacionalnim laboratorijama gdje se vrši vještačenje po zahtjevu građana iz druge države, po meni je malo čudno. Ali prihvatamo da je to preko određenih lobija urađeno, ali zasigurno nije prihvatljivo na našem sudu - rekao je direktor Policije Srpske Gojko Vasić.

Čavić kaže da su potpuno svjesni da ovo vještačenje ne može biti pravno valjani dokument.

Cilj vještačenja bi trebalo da bude ko je, čime i kako snimao, a ne čiji je glas na snimku, kaže Vasić i podsjeća da Specijalno tužilaštvo vodi istragu o nezakonitom prisluškivanju. Opozicija i danas uvjerava da je sporni snimak uradio neko iz okruženja predsjednice Vlade.

- Oni vjerovatno raspolažu sa više saznanja oko samog organizovanja snimka i mogu da daju takve pretpostavke. Јa ne raspolažem takvim saznanjima - kaže Vasić.

Za predsjednicu Vlade Srpske ovo je još jedan igrokaz, kako kaže, potrošene opozicije. Priča o snimku je jedina tema koja opoziciju drži na okupu i kojom nastoje da prikriju svoje katastrofalne greške koje čine u Sarajevu, sopstvenu političku slabost i unutrašnja cijepanja, navodi premijerka Željka Cvijanović u saopštenju.

U SNSD kažu da je insistiranje na priči o spornom audio-materijalu nakon što su domaće pravosudne institucije dale konačnu riječ, nije ništa drugo, nego zamajavanje naroda, usljed nemoći da se prikrije nedorasla izdajnička politika, koju SDS, PDP i NDP vode u Sarajevu. Očito je, navodi SNSD, da ove stranke ne poštuju suverenitet, niti išta što ima potpis Republike Srpske, te bi bilo pošteno da kolektivno odstupe i vrate mandate, jer ih nisu dobili u Holandiji, ni u Velikoj Britaniji, već, kako kažu, na prevaru u RS.