latinica  ћирилица
28/08/2015 |  09:14 | Autor: Politika

Francuska: Borba protiv rasipanja hrane

Veliki distributeri namirnica i francuska vlada su postigli dogovor o mjerama za sprečavanje rasipanja hrane.
Hrana - Foto: telegraph
HranaFoto: telegraph

Tako su veliki distributeri dužni da podrže poklanjanje neprodate hrane humanitarnim organizacijama što će država finansirati, rečeno je poslije sastanka predstavnika velikih lanaca samoposluga sa francuskom ministarkom za ekologiju, Segolen Roajal.

Segolen Roajal i predstavnici velikih lanaca samoposluga potpisali su “konvenciju o dobrovoljnom angažovanju u borbi protiv rasipanja hrane“.

Trgovci tako moraju da prestanu da uništavaju neprodate namirnice, a moraju i da ograniče označavanje “roka za optimalno korišćenje“ namirnica koji je sada na velikom broju prehrambenih proizvoda, uključujući i sirće i šećer.

Nove obaveza se za sada odnose samo na prodavnice veće od 400 kvadratnih metara, koje će morati i da obuče osoblje da ne rasipa hranu.

Po jednom nedavnom izvještaju, svaki stanovnik Francuske godišnje baci u prosjeku 20 do 30 kilograma hrane, odnosno ukupno 12 do 20 milijardi evra. Veletrgovci su, međutim, direktno odgovorni za samo pet do deset odsto te štete, ugostiteljstvo za 15 odsto, a za čak 70 odsto krivac su domaćinstva.