latinica  ћирилица
28/08/2015 |  10:22 | Autor: TANЈUG

Uhapšene tri osobe zbog krijumčarenja stradalih izbjeglica

Policija je uhapsila krijumčare ljudi koji su krivi za smrt 71 izbjeglice, čija tijela su nađena juče u kamionu hladnjači na autoputu kod austrijskog mesta Parndorf.
Kamion sa stradalim migrantima - Foto: AP
Kamion sa stradalim migrantimaFoto: AP

Bečki dnevnik "Kronen cajtung" navodi da je opsežna policijska akcija, u saradnji sa mađarskom policijom, dovela do hapšenja tri osobe u Mađarskoj.

Prema rezultatima istrage, hladnjača od 7,5 tona je u ranim jutarnjim satima u srijedu krenula iz Budimpešte, a oko devet sati prije podne bila je na mađarsko-austrijskoj granici, koju je prešla tek tokom noći.

U četvrtak rano ujutro, između pet i šest sati, kamion je ostavljen u zaustavnoj traci na autoputu A4 kod austrijskog mjesta Parndorf. U kamionu, koji su krijumčari koristili za prebacivanje ilegalaca, koji je kontrolisan nakon dužeg stajanja u zasutavnoj traci autoputa kod mesta Parndorf, pronađeno je 71 tijelo.

Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, nastradale izbjeglice su odrasle osobe, muškarci i žene, a prema posljednjim informacija i četvoro djece.

Kamion je u četvrtak ostavljen u zaustavnoj traci na autoputu A4. Službenici kompanije "Asfinag", koji rade na održavanju puteva, prijavili su policiji da jedno vozilo duže stoji u zaustavnoj traci na autoputu, pa su čuvari reda pošli u kontrolu.
Prilikom otvaranja kamiona otkriven je veliki broj ljudskih tijela, izbjeglica koje su se ugušile tokom vožnje.

Tragovi u unutrašnjosti kamiona pokazuju da su žrtve pokušavale da otvore vrata, ali da im to nije uspjelo. Tako je u kabini, na strani suvozača, pronađena pukotina, koju su izbjeglice napravile u pokušaju da se izbave iz kamiona.

Kamion je bio u vlasništvu jednog slovačkog prerađivača mesa, čiji je vlasnik češki ministar finansija i vicepremijer Andrej Babiš, inače po nacionalnosti Slovak, ali ga je, prema dostupnim podacima, jedan Rumun legalno otkupio i prijavio u Mađarskoj, u gradu Kečkemet, pa je imao mađarske tablice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poručilo je da neće tragati samo za krijumčarom, već i za osobama koje stoje iza njega, jer se pretpostavlja da se radi o organizovanoj bandi krijumčara, čiji šefovi se nalaze u Rumuniji.

U Austriji, kao i širom Evrope, ova tragedija je potresla javnost, a pojedini političari govorili su čak i o masovnom ubistvu, te je zatraženo da se pojača borba protiv krijumčara ljudi.