latinica  ћирилица
28/08/2015 |  11:09 | Autor: RTS

"Čokoladni grom" Deril Dokins otišao u legendu

Bivši NBA košarkaš Deril Dokins preminuo je juče u 58. godini od posljedica srčanog udara. Dokins je bio poznat po izuzeto snažnim zakucavanjima, često je na utakmicama lomio table, zbog čega je dobio nadimak "Čokoladni grom".
Stvarao istoriju NBA... Deril Dokins (foto: www.usmagazine.com) -
Stvarao istoriju NBA... Deril Dokins (foto: www.usmagazine.com)

Upravo zbog njega i DŽulijusa Irvinga kasnije su napravljene nove table od ojačanog pleksiglasa i čvršćeg materijala.

"Sa velikom tugom i bolom objavljujemo da nas je napustio naš voljeni suprug i otac, Deril Dokins. Deril je plijenio svojom ličnošću, skrenuo pažnju mnogih zbog prepoznatljivog osmijeha, moćnih zakucavanja, ali prije svega zbog njegovog velikog srca", navodi se u saopštenju porodice, prenosi agencije Rojters.

Dokins je 1975. godine postao prvi košaraš koji je direktno iz srednje škole završio u nekom NBA timu. Tokom karijere igrao je za Filadelfiju, Nju DŽersi, Јutu i Detroit.

U najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu proveo je 14 sezona i za to vrijeme imao učinak od 12 poena, 6,1 skokova i 1,4 blokade po utakmici.

Nakon toga nastupao je za italijanske klubove Filips iz Milana i Forli, da bi se na kraju pridružio Harlem Globtrotersima.

Zanimljivo je da je bio učesnik fajnal-fora u Istanbulu 1992. godine i da je u polufinalu protiv Partizana postigao 21 poen.

Ipak, to nije pomoglo ekipi Majka Dantonija, Partizan je slavio sa 82:75 i kasnije u finalu pobijedio i Huventud rezultatom 71:70 čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića u posljednjim sekundama meča.