latinica  ћирилица
28/08/2015 |  12:47 | Autor: B92

Evropa se nada - jesen donosi gasni pakt

Potpredsjednik EK za energetiku Maroš Ševčovc uvjeren je da će trostrani sporazum o gasu između Rusije, Ukrajine i EU biti potpisan krajem septembra.

On je pred konsultacije s ukrajinskom delegacijom u Beču rekao novinarima da EK želi da razmotri sve puteve, provjeri sve mogućnosti i uvjeri se da do sporazuma može da dođe krajem septembra, prenio je Tas.

Komesar je podsjetio da će se 11. septembra delegacija Evropske komisije sastati s ruskim kolegama.

"Veoma je važno za Rusiju, kao isporučioca i Ukrajinu, kao tranzitnu zemlju da se dokaže da su oni pouzdani partneri i da će isporuke gasa biti garantovane u predstojećem zimskom periodu".

Konsultacijama EK i Rusije, planiranim za 11. septembar, mogla bi da se priključi i Ukrajina, rekao je novinarima ministar energetike i rudarstva Ukrajine Vladimir Demčišin nakon konsultacija sa EU u Beču.

"Mislim da to nije isključeno, to je dobra ideja", kazao je on i dodao da takav sastanak može da se održi i kasnije.

Prema njegovim riječima, EK i Kijev nisu postigli dogovor o finansiranju kupovine gasa iz Rusije jer predstavnici finansijskih institucija nisu prisustvovali sastanku.

"Razmotrili smo nekoliko varijanti finansiranja, ali s obzirom da na sastanku nije bilo finanasijskih institucija koje predstavljaju likvidnost, dogovor nije bio moguć", objasnio je.

Ministar je takođe rekao da Ukrajina, uz podršku EK, ima dovoljno sredstava da napuni 19 milijardi kubnih metara gasa u podzemna skladišta za zimu.