latinica  ћирилица
28/08/2015 |  12:52 | Autor: SRNA

SAD: Zbog trovanja tuženi najveći proizvođači automobila

Američki potrošači podigli su, kako je nazivaju, "smrtonosnu tužbu" protiv deset najvećih proizvođača automobila zbog potencijalnog trovanja ugljen monoksidom!

U tužbi pred saveznim sudom u Los Anđelesu navodi se da su potrošači izloženi riziku od potencijalno smrtonosnog trovanja usljed sistema za paljenje automobila bez ključa.

Tužioci tvrde da je taj sistem, koji je u SAD ugrađen u pet miliona vozila, krivac za smrt 13 osoba, stradalih od posljedica trovanja ugljičnim monoksidom.

U tužbi su opisani slučajevi u kojima su vozači slučajno ostavili svoja vozila upaljena u garaži, što je uzrokovalo ispuštanje ugljen monoksida koji je ulazio u kuće.

Oni tvrde da se smrt 13 lica lako mogla spriječiti, samo da su proizvođači u sistem paljenja bez ključa ugradili funkciju automatskog isključivanja motora automobila kada vozač nije u blizini.

Tužba je uperena protiv svih vodećih proizvođača u autoindustriji i uključuje "BMV", "Mercedes Benc", "Fiat Krajzler", "Ford Motor", "DŽeneral Motors", "Hondu", Hjundai", "Nisan", "Tojotu", "Folcvagen" i njihove podbrendnove - navode američki mediji.