latinica  ћирилица
28/08/2015 |  13:29 | Autor: SRNA

Međugorje - prepolovljen broj italijanskih hodočasnika

Broj italijanskih hodočasnika u Međugorje prepolovljen je otkako se papa Franjo kritički oglasio o "međugorskom fenomenu" izrazivši sumnju u njegovo utemeljenje.

Papa je sa ironijom govorio o "vidiocima" preko kojih, navodno, Bogorodica šalje poruke "po narudžbi" u unaprijed obznanjeni dan i sat.

Kako navodi britanski "Katolički glasnik","međugorski vjerski biznis" jako je pogođen nakon papinog istupa.

Italijani su, kako zbog geografske blizine, tako i zbog popularizacije Međugorja u Italiji, bili najčešći i najbrojniji gosti u tom hercegovačkom centru kojim upravljaju lokalni franjevci.

Papa Franjo je u avionu koji ga je 9. juna vraćao iz Latinske Amerike na novinarsko pitanje o "međugorskom fenomenu" odgovorio veoma ironično i najavio da će se u Vatikanu veoma skoro raspravljati o Međugorju.

Zatim je 24. juna Kongregacija za nauku vjere prihvatila zaključke istražne komisije koji odbacuju "međugorski fenomen".

Zaključci još nisu objavljeni, ali je iz kuloara "procurila" ocjena da u Međugorju nije bilo nikakvih nadnaravnih pojava.

Prije toga Kongregacija je poslala biskupima u svijetu uputstvo, kojim je zabranjeno organizovanje odlazaka na seanse sa "međugorskim vidiocima".