latinica  ћирилица
28/08/2015 |  14:51 | Autor: SRNA

Košarac: Institucije Srpske pažljivo će pratiti procesuiranje Orića

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da će nadležne institucije Republike Srpske pažljivo pratiti procesuiranje pred pravosudnim institucijama BiH ratnih zločina koje je počinio Naser Orić.

"Pažljivo će biti praćen svaki korak i svako ročište u tom procesu jer niko u Republici Srpskoj, posebno porodice žrtava zločina, ne može biti zadovoljan obimom te optužnice, u kojoj je više od 3.500 srpskih žrtava i preko 100 spaljenih srpskih sela u podrinjskim opštinama svedeno na tri žrtve iz tri sela", rekao je Košarac.

On je dodao da porodice žrtava i institucije Republike Srpske očekuju potvrđivanje i proširivanje optužnice, kao i određivanje pritvora Naseru Oriću.

"Takve odluke pravosudnih institucija ohrabrile bi znatan broj svjedoka da ispričaju istinu o tragičnim ratnim događajima u podrinjskim opštinama", naglasio je Košarac.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH izrazio je nezadovoljstvo dosadašnjom primjenom izmjena Krivičnog zakona BiH koje se odnose na sprečavanje i kažnjavanje odlaska radikalnih islamista na ratišta u Siriji i Iraku, odnosno njihovog priključivanja u redove terorističke "Islamske države".

"Poražavajući je zvaničan podatak prema kome takvim licima pravosudne institucije na nivou BiH još nisu izrekle nijednu kaznu, iako su izmjene Krivičnog zakona na snazi skoro godinu i po dana. To, nažalost, ohrabruje nove odlaske lica iz BiH, ali i povratke ratnika `Islamske države` u ovu zemlju, gdje, uz ovako inertne pravosudne institucije, postaju ogromna opasnost po bezbjednost svih građana", upozorava Košarac.

On smatra da bi se pravosudne institucije u Sarajevu drugačije ponašale kada bi vodeći bošnjački političari, koji imaju očigledan uticaj na Tužilaštvo i Sud BiH, pokazali minimum političke volje za obračun sa radikalnim islamistima.

"Takve volje nema. Naprotiv, postoje brojni primjeri koji ukazuju na to da radikalni islamisti uživaju zaštitu vodećih bošnjačkih političkih i vjerskih struktura", zaključio je Košarac.