latinica  ћирилица
28/08/2015 |  16:10 | Autor: SRNA

Derventa- Obilježena krsna slava i dan opštine

Najviše opštinsko priznanje Velikogospojinska povelja sa zlatnim grbom danas je na svečanoj sjednici Skupštine opštine Derventa uručeno privredniku, humanitarcu i političaru Radovanu Pazureviću.
Derventa - krsna slava - Foto: SRNA
Derventa - krsna slavaFoto: SRNA

Pazurević je zahvalio za visoko opštinsko priznanje, za koje je rekao da predstavlja podstrek i obavezu da u narednom vremenu čini još više za razvoj lokalne zajednice.

- Sve što radim činim da nam svima bude bolje, ali i da imam zadovoljstvo u radu. Zahvalnost predlagačima i grupi odbornika koji su podržali dodjelu. Ovo je i dodatna obaveza za buduće vrijeme", rekao je Pazurević, koji je vlasnik preduzeća Sanino, koje zapošljava 900 radnika.

Priznanje je uručio potpredsjednik SO Derventa Slavko Tomaš u okviru obilježavanja 28. avgusta - Velike Gospojine, krsne slave i dana ove lokalne zajednice.

Načelnik opštine Milorad Simić naglasio je da je učinjeno mnogo toga na rješavanju problema stanovnika, za opšte dobro svih, i da u svakom pogledu treba težiti da bude još bolje.

- Učinili smo mnogo koraka u uređenju grada, odnosno rekonstrukciji pojedinih dijelova i taj posao ćemo nastaviti - rekao je Simić.

Naveo je da ovogodišnji kapitalni budžet iznosi 1,5 miliona KM, budžet za 2015. godinu 11,5 miliona KM, te da je, zaključno sa jučerašnjim danom, ostvarenje 109 odsto.

- Važimo za sredinu koja ima najstabilniji budžet i sa 4,8 odsto zaduženosti - rekao je Simić, i najavio nove projekte na izgradnji putne i ostale infrastrukture na seoskom i gradskom području.

Proslavi dana i krsne slave opštine Derventa prisustvovala je delegacija bratskog italijanskog grada Pinerola, predvođena gradonačelnikom Eugeniom Butierom. Na svečanoj sjednici verifikovana je desetogodišnjica bratimljenja opštine Derventa i Pinerola.

Predsjednik Humanitarne grupe "Arkobaleno" Silvano Fera, koji je i počasni građanin Dervente, rekao je da u ovu lokalnu zajednicu dolazi već 18 godina.

- Za mene je dobijanje titule počasni građanin jedan od najznačajnih događaja u životu. Moj prvi dolazak bio je prije 18 godina, u vrijeme kada mnogi nisu to željeli da učine i nisu imali hrabrosti da pričaju o onom što se događalo - rekao je Fera.

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve osveštali su slavsko žito, nakon čega je prelomljen slavski kolač, te je priređen slavski ručak. Veliki broj stanovnika Dervente prošao je u svečanoj litiji ulicama grada, povodom dana i krsne slave opštine - Velike Gospojine. Prethodno je u Sabornom i spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice služena Sveta liturgija, a zatim kod Centralnog spomen-obilježja i parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Vijence su na spomenik položili predstavnici lokalne vlasti, opštinske Boračke organizacije i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Policijske stanice, političkih partija, te delegacija bratske italijanske opštine Pinerolo.

Proslavi dana i krsne slave opštine prisustvovali su i delegat u Domu naroda PS BiH Sredoje Nović, poslanici u NSRS Vesna Јungić, Nade Planinčević i Igor Žunuć, delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Milan Đukić, načelnici susjednih opština i brojne druge delegacije iz javnog, privrednog i političkog života.

Na adresu ove lokalne zajednice stigli su brojne čestitke-telegrami, iz kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijerke Srpske Željke Cvijanović, predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića, ministara Republike Srpske, iz Eparhije-zvorničko tuzlanske i drugih institucija, ustanova i organizacija.

Velika Gospojina je i krsna slava Crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Derventi.