latinica  ћирилица
28/08/2015 |  17:06 | Autor: RTRS

Sa samita u Beču- Srpskoj novac samo za most na Savi (VIDEO)

Dan nakon dvodnevne konferencije u Beču sumiraju se utisci o zaključcima samita i odborenim sredstvima za infrastrukturne i energetske projekte. Evropska unija zemljama Zapadnog Balkana odobrila je 600 miliona evra za tu namjenu, od čega BiH 30 miliona.
Republici Srpskoj sredstva samo za most na Savi - Foto: Screenshot
Republici Srpskoj sredstva samo za most na SaviFoto: Screenshot

Most na rijeci Savi u Gradišci jedini je projekat iz Republike Srpske za koji se delegacija iz BiH u Beču izborila da se nađe na spisku prioriteta BiH za za čiju realizaciju je od Evropske unije zatražila sredstva. Za izgradnju ovog mosta odobreno joj je 6,8 miliona evra, što je tek nešto više od jedan odsto ukupnog iznosa koji je na konferenciji u Beču dodijeljen zapadnobalkanskim zemljama. U odnosu na prioritete, to je za Srpsku premalo razloga za zadovoljstvo, jer o značajnim infrastrukturnim projektima u Beču nije bilo ni riječi. 

Ovaj put Republika Srpska uspjela je da se izbori za dio evropskog novca, ali tek nakon što je most u Gradišci ukalkulisan kao dio autoputa Zagreb - Sarajevo.

Neđo Trninić, mnistar saobraćaja i veza Republike Srpske, kaže da se kandiduju programi tipa rekonstrukcija pruge Sarajevo - Podlugovi, i pita, zar nije bitniji pravac Doboj - Tuzla - Zvornik.

Na drugoj strani, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zadovoljan je rezultatima. Posebno zbog sredstava za izgradnju mosta i pruge. Za to što nije kandidovano više projekata iz Srpske, odgovornost ne vidi na nivou BiH.

- Da bi nadležni ministri mogli kandidovati projekte, morali su imati projekte iz Vlade. Bilo bi vrlo zanimljivo pitati ih da li su od Vlade dobili te projekte - kaže Ivanić.

Vlada Srpske je projekte kandidovala još na prvoj konferenciji, prošle godine u Berlinu. U međuvremenu su zagubljeni ili je na njih zaboravljeno u bh. delagaciji. Posebna priča je ulaganje u aerodrome. Na zahjev Srpske da na samitu bude kandidovana i rekonstrukcija Banjalučkog aerodroma, BiH nije imala sluha.

- Na prijedlog ministara iz srpskog naroda u Savjetu ministara BiH sada idu projekti dobijanja dozvola za tuzlanski, mostarski aerodrom, za kargo saobraćaj. A direktno se ugrožava Banjalučki aerodrom. Banjalučki aerodrom je registrovan i vrši saobraćaj - prevoz mesa za Tursku, sa ciljem da se i taj posao oduzme Banjalučkom aerodromu i da se prebaci u Tuzlu - kaže ministar Trninić.

U Evropskoj uniji su zadovoljni, prije svega, dobrim odnosima na Zapadnom Balkanu, te ističu značaj postignutog dogovora o infrastrukturnim projektima i transportu.

Јohanes Han, evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje, kaže da je ove godine mnogo toga postignuto, kako po sadržaju, tako i u atmosferi.

Međutim, atmosfera u Srpskoj ostaje gorkog ukusa, jer dio novca za most na Savi je samo kap u moru odobrenih sredstava zemljama Zapadnog Balkana.