latinica  ћирилица
29/08/2015 |  12:43 | Autor: SRNA

Prvi sajam kolekcionarstva i antikviteta u Derventi

U Derventi je danas počeo prvi Sajam kolekcionarstva i antikviteta na kojem učestvuju kolekcionari iz Republike Srpske i Federacije BiH.
Derventa - sajam kolekcionarstva - Foto: SRNA
Derventa - sajam kolekcionarstvaFoto: SRNA

Najviše su izloženi kovani i papirni novac, poštanske markice, razne vojne i civilne oznake, značke, razglednice, papir, a ima i primjeraka starog oružja.

Riječ je o privatnim kolekcijama izlagača. Najviše učesnika, osim domaćih, stiglo je iz Gradiške, Banjaluke, Mostara, Zvornika, Doboja, Ozrena, Novog Travnika.

Dervenćanin Mile Vidičević priča da već sedmu godina skuplja starine i da najviše eksponata prikupio je sa prostora Dervente i Broda.

Vidičević je napomenuo da je učestvovao na brojnim izložbama, te da su tako kolekcionari iz Dervente došli na ideju da i u ovom gradu organizuju sajam.

On je istakao da je u planu, ukoliko učesnici budu zadovoljni sajmom, da ovakvi susreti postanu redovni.

Pantelija Grandić /68/ na sajam je stigao iz Gradiške, a najviše eksponata čine markice.

"Sakupljanjem se bavim od 1973. godine. Dok sam radio u Njemačkoj sakupio sam dosta primjeraka. Najviše markica i štambilja pošte je iz cijele Evrope, ali i značajnog dijela zemalja svijeta", kaže Grandić.

Sajam je prodajnog tipa i održava se samo danas. Izlagači kažu da se okupljanje uglavnom okupljanje svede na druženje i razmjenu eksponata.

Organizatori sajma su Narodna biblioteka "Branko Radičević" i grupa kolekcionara iz Dervente, u saradnja sa Klubom sakupljača i kolekcionara iz Gradiške.