latinica  ћирилица
29/08/2015 |  14:51 | Autor: SRNA

Boravak djece u Srpskoj - neraskidiva veza sa Srbima sa Kosmeta

Ministar porodice, omladine i sporta Јasmina Davidović, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu Milorad Arlov ispratili su danas 300 djece koji se nakon sedmodnevnog boravka u Srpskoj vraćaju kućama na Kosovo i Metohiju.
Ispraćaj djece sa Kosmeta - Foto: SRNA
Ispraćaj djece sa KosmetaFoto: SRNA

 Tokom četvrtog organizovanog dolaska mališana sa Kosmeta u Srpsku u okviru projekta "Spojimo djecu Kosmeta i Republike Srpske", djeca iz šest opština sa Kosova i Metohije boravila su u šest opština Srpske.

Davidovićeva je pohvalila ovu aktivnost Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu i Vlade Srpske, te istakla da je veoma važno što su djeca provela dio raspusta u Srpskoj u kojoj im je, kako kažu, bilo lijepo i osjećali su se slobodno i bezbrižno.

"Kada je našem narodu bilo teško Srbija je širom otvorila ruke i punog srca prihvatila sve kojima je bilo potrebno da idu u Srbiju, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest", rekla je Davidovićeva.

Ona je istakla da ova aktivnost predstavlja nastojanje da bar malim dijelom Srpska vrati Srbiji dio ljubavi i pažnje koja je tada pružena njenom narodu.

Davidovićeva je poručila majkama sa Kosova i Metohije da su njihova djeca bila smještena kao u njihovoj roditeljskoj kući, te dodala da će tako biti i svaki naredni put kada budu organizovane ovakve posjete.

Ona očekuje da će u narednim godinama ovi susreti biti prošireni na više gradova u Srpskoj.

Ministar provjete i kulture Dane Malešević rekao je da su utisci djece sa Kosova i Metohije veoma pozitivni.

"Djeca su, prije svega, imala priliku da sedam dana uživaju u slobodi, što je za njih i najvažnije, da steknu nove prijatelje sa kojima će, siguran sam, održavati stalnu vezu. Bilo je suza na rastanku, kao što to obično i bude", rekao je Malešević.

On je dodao da su djeca tokom sedmodnevnog boravka u Srpskoj imala priliku da osjete čari djetinjstva i slobode.

"Nadam se da ćemo ovu tradiciju nastaviti, jer je ovo uspostavljanje trajne veze između srpske djece u Republici Srpskoj i Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je ministar Malešević.

On je poželio srećan put i dodao da će Srpska i naredne godine biti domaćin u djeci sa Kosmeta.

Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije koji je organizator projekta, rekao je da se odlaskom svojim kućama na Kosovo i Metohiju, danas završava četvrti projekat "Spojimo djecu Kosmeta i Republike Srpske".

"Djeca su u Bijeljini, Šamcu, Gacku, Prijedoru, Laktašima i Gradišci imala priliku da obiđu i da se upoznaju o znamenitostima Srpske, a juče su imali prijem i u najvišim institucijama i kod najznačajnijih ljudi Srpske, što samo potvrđuje kolika je pažnja prema srpskom narodu i srpskoj djeci na Kosovu i Metohiji", rekao je Arlov.

On je naveo da je osnovi cilj boravka mališana sa Kosmeta u Srpskoj bio spojiti 300 porodica iz Kosmeta sa 300 porodica iz Republike Srpske.

"Najvažnije je bilo da se ova djeca povežu i sprijatelje, što nastavljamo i u narednim godinama", rekao je Arlov i najavio da je za sljedeću godinu, od 20. avgusta planirana peta realizacija ovog projekta.

On je naglasio da su djeca sa Kosmeta u Srpskoj uvijek dobrodošla i dodao da će im Republika Srpska pomoći kako zna i može, te zahvalio porodicama koje su 300 mališana u Srpskoj prihvatile kao svoju.

U okviru projekta djeca iz Šilova, Gnjilana, Lipljana, Lepine, Štrpca i Goraždevca boravila su u šest gradova i opština Republika Srpske od 22. avgusta.