latinica  ћирилица
29/08/2015 |  16:07 | Autor: SRNA

Književnici na prijemu kod Gavranovića

Književnici - učesnici jubilarnog 50. Kočićevog zbora danas su bili na prijemu kod gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavranovića.
Kočićev zbor: Književnici kod gradonačenika Banjaluke S. Gavranovića - Foto: SRNA
Kočićev zbor: Književnici kod gradonačenika Banjaluke S. GavranovićaFoto: SRNA

Gavranović je istakao da su se danas u Banjaluci, uoči Kočićevog zborovanja, osim domaćih pisaca okupila i značajna imena iz Francuske, Njemačke, Grčke, Rusije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije.

On je čestitao Aleksandri Mrakić koja je dobila nagradu "Zmijanjče", kao i ostalim kojima će sutra biti uručene nagrade.

- To je veoma značajna nagrada, koja mlade ljude podstiče da se bave književnošću i da na pravi način shvate značaj i veličinu djela Petra Kočića - rekao je Gavranović novinarima poslije prijema na kojem je bila i njegov zamjenik Јasna Brkić.

Predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje" Vitomir Popović izjavio je da je Kočić prevazišao samog sebe, da je njegovo djelo postalo sinonim za istinu, pravdu, slobodu i otadžbinu.

- Njegova djela se prevode na mnoge strane jezike i dio su literature u svijetu. I mi u Republici Srpskoj, bez obzira u kojoj ulozi bili, moramo dati doprinos u obilježavanju lika i djela Petra Kočića, jer je on to zaslužio - naglasio je Popović.

On je najavio, da će odmah po završetku 50. Kočićovog zbora, početi pripreme za naredni zbor, koji će biti u znaku stotinu godina od smrti velikog pisca.

Književnica iz Makedonije Gordana Јović Stojkovska, kaže da je veličanstveno ono što radi Republika Srpska i grad Banjaluka na očuvanju lika i djela Petra Kočića.

- Riječ je o književniku koji će i za 100 godina biti isto tako aktuelan kao i danas. Organizacija Kočićevog zbora je iz godine u godinu sve bolja i drago mi je da Srpska putem kulture otvara mnoga vrata u svijetu - zaključila je Stojkovska.

Centralna manifestacija 50. Kočićevog zbora, biće održana sutra u Stričićima.