latinica  ћирилица
29/08/2015 |  18:50 | Autor: RTRS

Mališani s Kosmeta dugo će pamtiti boravak u Srpskoj (VIDEO)

Nakon sedmodnevnog boravka u Republici Srpskoj, 300 djece sa Kosova i Metohije danas je iz Etno-sela Stanišić otputovalo kući. U gradovima Srpske boravili su u okviru projekta “Spojimo djecu Kosmeta i Republike Srpske”. Bila je to prilika da se u slobodnom okruženju druže se sa svojim vršnjacima, ali i upoznaju ljepote gradova u kojima su boravili.
Djeca sa Kosova u RS - Foto: RTRS
Djeca sa Kosova u RSFoto: RTRS

Prije polaska pjesma koja simbolizuje prijateljstvo i povezanost srpskog naroda Republike Srpske i Kosova i Metohije. Mališani sa Kosmeta ističu da su uživali u slobodi koju nemaju u svojim sredinama, i da će dugo pamtiti posjetu Republici Srpskoj.

"Sve nam je bilo dobro, imali smo druženja, i ne ide nam se kući, ali moramo", kaže Trajko Milić, a Lazar Stanojević dodaje: "Osjećali smo se slobodno, osjećali smo dobrodošlicu, svima je bilo drago što smo bili ovdje". 

Tri stotine djece sa Kosova i Metohije bilo je smješteno kod svojih vršnjaka u Gacku, Bijeljini, Laktašima, Prijedoru, Gradišci i Šamcu. Ovo je najmanje što Republika Srpska može da učini za mališane koji žive u veoma teškim uslovima.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, kaže da su djeca sa Kosmeta u ovih 7 dana mogla da osjete čari djetinjstva, slobode i da se nada da će ova tradicija da bude nastavljena.

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović poručila je roditeljima sa Kosmeta da su njihova djeca bila smještena i bezbrižna kao u roditeljskoj kući i da će tako biti i svaki naredni put kada budu dolazila.

Djeca sa Kosmeta obišla su skoro sve znamenitosti Republike Srpske, a prijem su im priredili i predsjednik i premijerka Srpske, Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

Predsjednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosmetu Milorad Arlov navodi da je osnovi cilj boravka mališana sa Kosmeta u Srpskoj bio spojiti 300 porodica iz Kosmeta sa 300 porodica iz Republike Srpske.

Već sada planira se posjeta za sljedeću godinu, a nadležni se nadaju da će biti u mogućnosti da ugoste veći broj djece.