latinica  ћирилица
29/08/2015 |  19:02 | Autor: Agencije

Plač nam pomaže da se bolje osjećamo

Smijeh je najbolji lijek. Ali i ako se dobro isplačemo, pomaže.

Studija holandskih naučnika kaže da plač možda mijenja hemiju u ljudskom mozgu. Druga mogućnost je da je olakšanje nastupilo zbog toga što se nakon plača više trudimo da budemo što srećniji. Bez obzira na to koji je razlog, dobro je plakati.

Šezdeset učesnika istraživanja snimano je dok su gledali dva tužna filma, a praćeni su i najmanji nagovještaji suza. Upitani su kako su se osjećali na početku i na kraju pojedinog filma. Snimci su pokazali da češće i lakše plaču žene. Osobe koje nisu plakale izjavile su da nema razlike u tome kako se osjećaju prije i nakon gledanja filma. Oni koji su suzbijali suze bili su tužniji nego prije gledanja filma.

Tuga nije dugo trajala i nakon dvadesetak minuta vratilo im se raspoloženje. Štaviše, iz sata u sat bili su bolje volje. Amir Gračanin sa univerziteta Tilburg u Holandiji kazao je da je moguće da plakanje oslobađa hemikaliju zvanu oksitocin. I opet druga mogućnost je da su se ljudi, tužni nakon filma, pokušavali što prije oraspoložiti.

Na kraju, možda volonteri i nisu bili objektivno srećniji na kraju eksperimenta, ali su mislili da jesu, jer im se raspoloženje poboljšalo u kratkom roku.

Ranija istraživanja pokazala su koliko smijeh pomaže, jer već gledanje komedije od pola sata odstranjuje stres i podstiče zdravlje srca. Čak i iščekivanje gledanja nečeg smješnog podiže nivoe endorfina i podiže nivo hormona koji jačaju imunoolsški sistem za borbu protiv bolesti.

Autor studije dr Li Berk sa univerziteta Loma Linda u Kaliforniji ističe da je izuzetno važno smijati se tokom dana. Kako krenemo u školu, svi nam kažu da život postaje ozbiljan i da ne smijemo biti luckasti. A vrlo je realno da i smijeh i plač oslobađaju od stresa.