latinica  ћирилица
29/08/2015 |  20:08 | Autor: RTRS

Da li je BiH spremna za priliv izbjeglica? (VIDEO)

Ako dođe do promjene rute kretanja, na jesen bi moglo da iz Srbije u BiH pristigne najmanje 20.000 sirijskih izbjeglica, kažu u Službi za poslove sa strancima BiH. Ruta preko Srbije i Mađarske, već je prebukirana, a na promjenu pravca kretanja uticaće i zaštitna ograda koju Mađarska gradi na granici sa Srbijom, pa bi jedini put do Evropske unije ostao preko teritorije BiH.
Migranti - Foto: Screenshot
MigrantiFoto: Screenshot

Ukoliko se migrantska kriza proširi na BiH, u Službi za poslove sa strancima tvrde da imaju spreman Akcioni plan koji će predložiti Savjetu ministara BiH, a on se prenstveno odnosi na bezbjednost i smještaj izbjeglica.

- Imamo dva azilantska centra koji su na teritoriji BiX, jedan je nedaleko od Sarajeva i imamo jedan u blizini Mostara, kapaciteta po 300 ljudi, to je ukupno 600 ljudi. Imamo napuštene kasarne, imamo određene domove, određene objekte koji su jednostavno napušteni - kaže Izet Nizam, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima

Ako Mađarska zatvori koridor, sve je izvjesnije da će izbjeglice krenuti prema BiH, priznao je i ministar bezbjednosti BiH.

- Stavićemo na raspolaganje sve naše kapacitete, prije svega za smještaj tih migranata, pomoć u ishrani. Međutim, to bi BiH donijelo dodatne finansijske probleme - rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Zbog kulturoloških razlika, na eventualni priliv migranata potrebno je pripremiti domaće stanovništvo.

- Neophodno je znati da su migranti visoko traumatizovana populacija i da su određeni psihološki i psihijatrijski poremećaji prisutni... neophodno je pokazati empatiju, odnosno shvatanje njihovog problema - kaže psihijatar Dragan Savković. 

Ukoliko dođe do priliva migranata državni organi obećavaju da nećemo gledati slike poput onih u Makedoniji, ali ćemo očito gledati slike koje su u BiH još prisutne i poslije više od dvije decenije. Zajedničko ime im je - kolektivni centri.