latinica  ћирилица
30/08/2015 |  12:13 | Autor: RTRS

Јubilarni 50. "Kočićev zbor": Kočićeve ideje i borba za slobodu i dalje žive (VIDEO)

Služenjem parastosa Petru Kočiću u crkvi Klisina u Stričićima i polaganjem vijenaca na Spomenik poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, počela je centralna manifestacija 50. Kočićevog zbora.
Centralna manifestacija 50. Kočićevog zbora, koja je održana  u Stričićima - Foto: SRNA
Centralna manifestacija 50. Kočićevog zbora, koja je održana u StričićimaFoto: SRNA

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević rekao je da se polaganjem vijenaca u Stričićima odaje pošta onima koji su dali život za otadžbinu i nastavlja ono što je Kočić započeo.

Predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje" Vitomir Popović rekao je da se polaganjem vijenaca u okviru 50. Kočićevog zbora odaje počast borcima koji, kao ni Petar Kočić, nisu dočekali slobodu, formiranje Republike Srpske i njenih institucija.

Prisutnima su se obratili i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što su Kočićeve ideje i borba za slobodu i dalje prisutne u srpskom narodu.

- Slobodi su se okretali i pisci i obični ljudi, i vojskovođe i državnici i uvijek iznova osvajali slobodu sa svoj srpski narod, omogućavajući mu da živi slobodno, bez potčinjavanja, da iskaže svoje nacionalne vrijednosti, da ovdje živi, da se razvija i da se ovdje uvijek vraća - rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je istakao da je Kočić na najbolji način razumio dušu običnog čovjeka koji se kroz vijekove borio protiv svih vidova potčinjavanja i uvijek težio ka slobodi.

Pisci iz 13 evropskih zemalja - učesnici Kočićevog zbora, obišli su manastir Krupa kod Banjaluke. Domaćin im je bio predsjednik Organizacionog odbora Kočićevog zbora, Nedeljko Čubrilović.

Čubrilović je naglasio da je među piscima i čuveni Patrik Beson, koji je u svom stvaralaštvu posljednjih 20 godina pozitivno pisao o borbi srpskog naroda. Ovogodišnji Kočićev zbor, Čubrilović je ocijenio najbolje organizovanim do sada, što i zaslužuje s obzirom da je 50-ti jubilarni. 

Neće izostati ni nadmetanje u narodnim sportovima i borba bikova za nagradu "Јablan".

Kočićev zbor  od 13 časova i 30 minuta prenosi RTRS.