latinica  ћирилица
30/08/2015 |  14:16 | Autor: SRNA

ICMP: Potreban veći angažman vlasti na traženju nestalih lica

U većem broju mjesta u BiH danas su organizovane ulične aktivnosti radi stavljanja naglaska na temu nestalih lica, saopšteno je danas iz Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/.
Identifikacija nestalih - Foto: ilustracija
Identifikacija nestalihFoto: ilustracija

Pored Sarajeva, Prijedora, Ilijaša, Vogošće, Travnika, Srebrenice, Bijeljine, Ozrena, Mostara i Brčkog, aktivnosti ove vrste su bile organizovane i u Beogradu, Zagrebu, Pakracu i Prištini.

ICMP je, u saradnji sa Mrežom za izgradnju mira i Udruženjem za društvena istraživanja i komunikacije, predstavio "žive skulpture" u centru Sarajeva.

Skulpture sadrže instalacije koje su dizajnirali članovi porodica nestalih i predstavljaju njihove voljene.

Događaj nosi nekoliko osnovnih poruka na temu nestalih osoba, a to su: "Zahtijevajte istinu i pravdu", "I vas se tiče", "Prijavite lokacije grobnica", "Nakon rata u BiH više od 30.000 nestalih", "Pronađeno više od 70 odsto nestalih", "Јoš tragamo za više od 8.000 sugrađana"...

Posjetioci su bili pozvani da potpišu peticiju koja poziva vlasti da održe napore u lociranju i identifikaciji lica koja se još uvijek vode kao nestali.

Aktivisti su istakli da je od velike važnosti učiniti sve što je moguće da se nastavi potraga za 8.000 žrtava koje se još vode kao nestale. Ovo uključuje primjenu Zakona o nestalim licima i osnivanje fonda za podršku porodicama nestalih lica.

Današnji događaji organizovani su kao dio globalnih aktivnosti u vezi obilježavanja 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih osoba, kao globalna komemoracija organizovana kako bi se skrenula pažnja javnosti na problem nestalih lica koje su posljedica oružanih sukoba i kršenja ljudskih prava.

Osnovan 1996. godine kako bi pomogao tadašnjim vlastima u pronalasku više od 40.000 ljudi koji su se vodili kao nestali na kraju koflikta na teritoriji bivše Јugoslavije, ICMP je imao vodeću ulogu u pronalasku više od 70 odsto lica koja su se vodila kao nestale.

Od 2003. godine ICMP je imao aktivnosti i van prostora zapadnog Balkana, a i danas je aktivan na razvoju institucija i kapaciteta civilnog društva, promociji zakonodavstva, socijalne i političke angažiranosti kao i razvoju i pružanju tehničke ekspertize u lociranju i identifikaciji nestalih osoba u cijelom svijetu.