latinica  ћирилица
30/08/2015 |  21:50 | Autor: SRNA

Zatvoren 50. jubilarni "Kočićev zbor"

Predstavom "Sa planine i ispod planine" i dodjelom priznanja Zavičajnog društva "Zmijanje" svečano je zatvoren 50. jubilarni "Kočićev zbor".
Kočićev zbor (ilustracija) - Foto: RTRS
Kočićev zbor (ilustracija)Foto: RTRS

Priznanja Zavičajnog društva "Zmijanje" dodijeljena su prosvjetnoj radnici u penziji koja je zmijanjskim vezom "izvezla" tri svoje knjige o Zmijanju i njegovoj kulturnoj baštini Grozdi Regodić, bivšem gradonačelniku Banjaluke Dragoljubu Davidoviću i predsjedniku Izvršnog odbora Zavičajnog društva "Zmijanje" Dragutinu Iliću.

Plakete su dodijeljene svim dosadašnjim predsjednicima organizacionih odbora Kočićevog zbora, odnosno predsjednicima Vlade koji su bili na čelu organizacionog odbora - Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović i Aleksandru DŽombiću, koje su ovom prilikom primili njihovi izaslanici.

Osim 24 plakete, dodijeljene su i 23 zahvalnice institucijama, između ostalih Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu, Udruženju književnika Srbije, kao i komunalnim službama koje su pomogle u održavanju zbora.

Centralnu svečanost u Stričićima danas su obilježili parastos Petru Kočiću, polaganje vijenaca poginulim borcima u odbrambeno–otadžbinskom ratu, uručivanje Kočićeve nagrade i nagrade "Zmijanjče", kulturno-umjetnički program "Petar Kočić među Zmijanjcima", nadmetanje u narodnim sportovima, borba bikova za nagradu "Јablan" i uručivanje priznanja sportistima.