latinica  ћирилица
31/08/2015 |  11:45 | Autor: RTRS

U Brčkom počela gradnja obilaznice

U distriktu Brčko, počela je izgradnja oblizanice, kojom će se izmjestiti teretni saobraćaj iz centra grada, ali i ubrzati saobraćanje na magistralnom putu Bijeljina – Banjaluka.
Počela izgradnja zaobilaznice u Brčkom - Foto: RTRS
Počela izgradnja zaobilaznice u BrčkomFoto: RTRS

Obilaznica će biti dužine 18,5 kilometara, a rok za njenu izgradnju je 30 mjeseci. 

Gradska obilaznica oko Brčkog, najveća je poslijeratna investicija. Sredstva za realizaciju projekta od 28,5 miliona evra Distrikt Brčko je obezbijedio kreditom od Evropske investiciono razvojne banke, sa rokom otplate 15 godina.

"Na ovom projektu se radilo 12 godina, a danas se svečano krenulo sa izgradnjom. Mislim da je to dobra stvar za sve građane Brčkog, ali i za Bosnu i Hercegovinu", istakao je Đorđa Kojić, predjsednik Skupštine distirkta Brčko.

Za realizaciju ovog projekta Distrikt je osnovao Јavno preduzeće "Putevi Brčko" koje će upravljati izgradnjom i nadzorom oblizanice.

"Na maršruti brčanske zaobilaznice, nalazio se veliki broj privatnih posjeda. Ekspropisana su 23 stambena objekta i 700 privatnih parcela. Većina novca islaćena je u postupku pred organom uprave, đto znači sporazumno", rekao je Dejan Karan, šef Pododjeljenja za imovinsko-pravne poslove distrikta Brčko.
 

Posao izgradnje obilaznice dobila je na međunarodnom tenderu španska kompanija „Rubau konstrukcione“. Zaobilaznica će imati četiri kružne raskrsnice, 12 mostova, nadvožnjake i podvožnjake, kao i regulaciju toka Brke i lokalnih potoka.

Najfrekventni saobrćaj u Brčkom odvija se kroz strogi centar grada. Presumjeravanjem tranzitnog saobrćaja na obilaznicu smanjiće se opterećenje centra grada, ali i smanjiti količina štetnih izduvnih gasova.