latinica  ћирилица
31/08/2015 |  13:18 | Autor: TANЈUG

Mađarska od Njemačke traži objašnjenje o kretanju izbjeglica

Mađarska traži od Njemačke da razjasni pravnu situaciju u vezi sa kretanjem ilegalnih migranata unutar Evropske unije, saopštila je danas mađarska vlada.
Migranti na granici Srbija - Mađarska - Foto: Beta/AP
Migranti na granici Srbija - MađarskaFoto: Beta/AP

- Njemačka je posljednjih dana demonstrirala popustljiviji stav prema ilegalnim imigrantima koji stižu iz Sirije, što je "povećalo nade" migranata, a situacija je postala nejasna i netransparentna - rekao je portparol Vlade Mađarske Andraš Giro-Sas. 

Prema njegovim riječima, po pravilima Šengena, izbjeglice mogu da napuste Mađarsku samo sa važećim putnim ispravama i vizom zemlje u koju idu.

Postupajući u potpunom skladu sa zakonima EU i Mađarske, izazvano je zadržavanje mase migranata na budimpeštanskim željezničkim stanicama.

- Kako bi se okončalo to netransparentno i štetno stanje, tražimo od Njemačke da razjasni pravnu situaciju - rekao je on.

Izbjeglice, ulogoreni na budimpeštanskoj stanici "Keleti", juče su održali protest kličući na engleskom "Njemačka, Njemačka", ukazujući da je to njihova krajnja destinacija.

Izbjeglice se žale da imaju važeće karte za Njemačku, ali im mađarska policija ne dozvoljava dalje kretanje.

Oni su takođe imali primjedbe što njihove lične podatke vlasti snimaju, kao i da je jedan obrok dnevno koji dobijaju nedovoljan, navode mađarski mediji.

Državni sekretar Karolj Kontrat je rekao da Mađarska želi da ilegalni migranti napuste zemlju, ali da su, ukoliko bi bili osuđeni u Mađarskoj, zatvori spremni da ih dočekaju.

Kontrat je, kako prenose agencije, rekao da vlada "kako bi sprečila ilegalan ulazak preko granice u Mađarsku gradi privremenu ogradu koja treba da bude dovršena do oktobra" a pripremila je i 13 amandmana na zakone.

Po amandmanima, vlasti će moći da deportuju ilegalne migrante ali da, ukoliko bude povećanja broja uhapšenih, policijsko-pravosudni organi "biti spremni" da to efikasno riješe.