latinica  ћирилица
31/08/2015 |  15:25 | Autor: RTRS

Vlada RS: Utvrđen prijedlog zakona o fiskalnoj odgovornosti

Vlada Republike Srpske utvrdila je više reformskih zakona koji su definisani Ekonomskom politikom Vlade Republike Srpske.
Sjednica Vlade Srpske - Foto: RTRS
Sjednica Vlade SrpskeFoto: RTRS

Definisan je Prijedlog zakona o fiskalnoj odgovornosti, zbog potrebe uvođenja fiskalnih pravila i mjera čiji je cilj unapređenje ukupnog sistema javnih finansija, te uvođenja dodatne fiskalne odgovornosti.
Prijedlogom Zakona uređuju se fiskalna pravila, mjere i procedure na osnovu kojih se uspostavlja fiskalni okvir, ograničava javna potrošnja, jača odgovornost za efikasno i efektivno korišćenje budžetskih sredstava.

Zakonskim rješenjima uspostavlja se fiskalni savjet Republike Srpske i jača sistem kontrola i nadzora.
Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza, kojim se uređuju rokovi i pravne posljedice zakašnjenja.
Na sjednici je utvrđen Prijedlog zakona o porezu na dobit.


Јasnije i preciznije definisanje trebalo bi da obezbijedi efikasniju i potpunu primjenu zakona, u cilju rasta finansijske discipline i kontinuiteta prihoda po osnovu poreza.Vlada Republike Srpske utvrdila je , između ostalog i Prijedlog zakona o porezu na nepokretnosti, kojim je predloženo utvrđivanje jedinstvene poreske stope za porez na nepokretnost za sve lokalne zajednice od 0,20 odsto, a za nepokretnosti koje se koriste direktno u proizvodne svrhe od 0,18 odsto.