latinica  ћирилица
01/09/2015 |  08:01 | Autor: TANЈUG

Ubica troje ljudi u Kanzas Sitiju proglašen krivim

Američki sud proglasio je krivim 74-godišnjeg Frejžera Glena Krosa koji je ispred Јevrejskog centra i jevrejskog staračkog doma u Kanzas Sitiju prošle godine ubio troje ljudi, među kojima i jednog tinejdžera.

Kros je priznao da mu je želja bila da ubija Јevreje, ali se desilo da nijedna od žrtava ne pripada jevrejskoj zajednici što je naknadno saznao, prenosi AP.

Poroti sastavljenoj od sedmorice muškaraca i pet žena je trebalo manje od dva časa da juče Krosa proglasi krivim za tri ubistva i tri pokušaja ubistva aprila 2014. Porota naknadno treba da donese odluku da li da Krosa osudi na smrtnu kaznu.

Kros, koji je sam sebe branio na suđenju, je rekao kako je imao namjeru da ubija Јevreje zato što misli da imaju pretjerano veliku moć i da uništavaju bijelu rasu.

"Želio sam da ubijem Јevreje, a ne ljude", rekao je između ostalog Kros.

On je na suđenje doveden u invalidskim kolicima, a povremeno je zbog bolesti pluća koristio i masku s kiseonikom. Kros je rekao kako je "rizikovao svoj život da bi učinio "nešto važno za stvar bijelih ljudi".

"Sve što sam uradio je bilo za vas, vašu djecu i vaše unuke i za buduće generacije našeg naroda", izjavio je Kros obraćajući se poroti, apelujući na nju da ga proglasi nevinim i time "inspiriše svijet".

Pošto je ipak oglašen krivim, Kros je porotu pozdravio nacističkim pozdravom i rekao kako će mu njena presuda omogućiti "da umre kao mučenik", poručujući članovima porote "noćas vjerovatno nećete moći da spavate".